OSJEČKI KALENDAR ZA 2010.

Psi i mace beskućnici pozirali u fotostudijima

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 15.12.2009 16:11
  • Objavljeno 15.12.2009 u 14:19
Pas azil skitnica

Pas azil skitnica

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Dojučerašnji psi i mačke lutalice s osječkih ulica postali su zvijezde kalendara za 2010. godinu. Udruge Pobjede i Maca angažirale su neke od najpoznatijih osječkih fotografa da u svojim studijima prikažu male beskućnike u novom svjetlu

Šesnaest psećih manekena iz Azila za napuštene pse u prigradskom naselju Nemetin poziralo je pred kamerama fotografa Marija Romulića i Dražena Stojčića kako bi se izradilo tisuću kalendara od čije će se prodaje financirati taj azil, jer na 1.000 četvornih metara gužva se 250 najboljih čovjekovih prijatelja, izbačenih iz svojih domova. Od predsjednice udruge Pobjede Ivane Crnoje saznajemo da troškovi nipošto nisu mali.

tportal.hr

tportal.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva Tportala

'U dvije i pol godine napravili smo medicinsko dvorište u kojem stalno boravi najmanje 40 pasa, boksove za štence koje hranimo isključivo hranom za štence, a u tijeku je rekonstrukcija azilskog dvorišta i pet boksova, što je četvrtina azila. Sterilizirali smo 182 psa, preko 17 tisuća kuna koštalo nas je liječenje, volonteri svojim autima odvoze pse na sterilizaciju i liječenje, a preko 23 tisuće kuna koštala nas je infrastruktura, pri čemu je bilo i građevinskih radova', izvijestila nas je Crnoja, upozorivši da je Azil zbog četiri četvorna metra po pojedinom psu prenapučen.

Crnoja je proglašena najvolonterkom godine u Osijeku. U Azilu je sredinom 2007. godine volontiralo troje ljudi, danas ima oko 30 stalnih volontera, a vikendom ih se skupi mnogo više jer se akcijama odazivaju učenici, čak i vrtići: donose hranu i deke, a tvrtke doniraju građevinski materijal. Za liječenje pasa Azil mjesečno izdvaja dvije do četiri tisuće kuna, i to zahvaljujući polovičnoj cijeni ambulante Fury s kojom surađuju od početka.

tportal.hr

tportal.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: -

Azil je prije održavala samo udruga za zaštitu životinja Život, a vrijedni su volonteri nezadovoljni uvjetima u kojima psi žive ubrzo osnovali udrugu Pobjede. Predsjednik Života Davorko Feil kaže da je jako sretan zbog te suradnje, ali da bi tu vrijednost trebala uvidjeti i gradska uprava. 'Godišnje se za troškove Azila iz gradskog proračuna izdvoji samo 120 tisuća kuna, što je dovoljno za plaće dvaju zaposlenih radnika. Azil u Osijeku zbrinjava najveći broj pasa, a iz gradskog proračuna dobiva najmanje od svih u Hrvatskoj', nezadovoljan je Feil.

Kao što to rade u udruzi Pobjede, tako i srodna udruga Maca osigurava sredstva za troškove životinja bez doma prodajom kalendara i kolačića, humanitarnim koncertima, zabavama i izložbama. Za ovogodišnji mačji kalendar fotograf Marko Kirin slikao je mačiće koji pred profesionalnim fotoaparatom izgledaju jednako umiljato kao i uživo.

To će doprinijeti prodaji kalendara, ali i glavnoj svrsi udruge - udomljavanju mačaka. U samo godinu i pol od osnivanja uspjesi Mace su 80 steriliziranih mačaka i najmanje 300 udomljenih. Predsjednica udruge Mirjana Baričak kaže da je najveći problem to što nemaju utočište za napuštene mačke.

'Na prijave o macama na ulici ne možemo odmah reagirati jer ih nemamo gdje smjestiti. Prvo moramo pronaći barem privremenog udomitelja kod kojeg će biti na sigurnom dok ne nađemo stalni dom', kaže Baričak. Svi troškovi udruge Mace plaćaju se privatnim donacijama, nešto malo donacijama tvrtki, ali bez druge pomoći. Najveći trošak je sterilizacija mačaka koja stoji najmanje 300 kuna, ali veterinarske stanice izlaze udruzi ususret manjom cijenom.

Pseći kalendar može se već kupiti u osječkoj knjižari Nova i na štandovima udruge Pobjede u Kapucinskoj ulici 21. i 22. prosinca, kada će se na njega potpisivati autori fotografija Mario Romulić i Dražen Stojčić. Mačji kalendar doživjet će javno predstavljanje u subotu, 19. prosinca, u osječkom dvorcu Mačkamama (dvorac iz 50-ih godina 19. stoljeća poznat po prijašnjoj vlasnici koja je živjela s mnogo mačaka). Od 19. do 23. prosinca kalendar s macama prodavat će se i na štandu udruge na Trgu slobode.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!