POD VEDRIM NEBOM

Prvi put kampirate? Evo što morate znati...

28.06.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Ako ste odlučili ljetovati pod vedrim nebom i biti u jednom od naših mnogobrojnih kampova, morate znati nekoliko važnih stvari da se dugoiščekivani godišnji odmor ne bi pretvorio u pravu noćnu moru

Kampovi su obično smješteni u blizini uređene plaže i imaju svu potrebnu infrastrukturu, tako da vas tek nekoliko organizacijskih koraka dijeli od brčkanja u moru nakon što se smjestite.

Današnji kampovi opremljeni su sanitarnim čvorovima, a postoje i sve dodatne prostorije poput onih za previjanje beba, kabine prilagođene potrebama invalida ili pak posebni tuševi za higijenu kućnih ljubimaca. Možete računati i na tuševe s toplom vodom, struju, prostor za pranje posuđa, razne aktivnosti te bežični internet.

Nakon što ste pronašli lokaciju i kamp u koji žćelite ići slijedi 'veliko pakiranje'. Ukoliko ćete kampirati prvi put, morate nabaviti svu opremu od šatora do kuhala te sklopivih stolica i stolica. Utješno je da sve te kupljene stvari možete koristiti godinama pa na njih gledajte kao na ulaganje. Od osnovnih stvari koje morate imati u bilo kojem kampu tu su šator, alat za postavljanje šatora, metlica i lopatica, podloga za ispred i ispod šatora, vreće za spavanje, madraci na napuhavanje, pumpa za napuhavanje madraca i pribor za popravak, posteljina, produžni kablovi, baterije, rasvjeta (lampe), konop za sušenje rublja, štipalice, lijekovi i slična sredstva poput onih protiv komaraca, sklopivi stol i stolice.

Također morate pronaći rješenje za kuhanje svakodnevnih obroka. Postoje plinske boce s kuhalima napravljene baš za kampiranje. Uz to morate misliti na sve dodatne stvari, od posuđa do hrane i lavora u koji ćete odložiti prljavo i poslije čisto posuđe. Nemojte zaboraviti ni sve kozmetičke potrepštine poput gela za tuširanje ili toalet papira te sušila za kosu. Najpametnije bi bilo napraviti jedan popis, tematski podijeljen, pa kada sve pripremite, samo označite. Na taj isti popis možete staviti i svu odjeću. Tu pak morate računati da će biti i hladnih noći, a vi spavate u šatoru pa uzmite koji topliji komad.

Čak i da zaboravite neku potrepštinu, nemojte se brinuti jer svi veći kampovi imaju trgovine. Veći je problem ako ste zaboravili produžni kabel ili pribor za postavljanje šatora.

Da bi vam bilo lakše raspakirati se kada dođete, slažite stvari određenim redom. Neka zadnji bude šator i stvari za njegovo postavljanje. To možda i nije toliko bitno jer možete baš sve izvaditi iz automobila, ali vam ipak može olakšati početak.