ELEKTRIČNI DOKING XD

Prvi hrvatski automobil za 10.000 eura

10.07.2009 u 09:59

Bionic
Reading

Zagrebačka tvrtka Dok-Ing, poznata u svijetu po izradi vrhunskih strojeva za razminiranje, prihvatila se ambicioznog projekta izrade prvog hrvatskog automobila

Na ideju o izradi električnog vozila došao je Dok-Ingov vlasnik i glavni inženjer Vjekoslav Majetić koji tvrdi da će prototip biti pogonjen litij-željezo-fosfatnom baterijom te za prvu vožnju biti spreman već sljedeće godine.

Prvi prototip, lako pamtljiva imena XD, jest dvosjed dugačak 260 centimetara s autonomijom od 250 kilometara. U Dok-ingu tvrde da bi za njegovu izgradnju u nove pogone valjalo investirati oko stotinu milijuna eura pa traže i ulagače voljne sufinancirati projekt.

Na izradi kompaktnog automobilčića sudjelovale bi i druge tvrtke. Tako je tvrtka Tema iz Pule već razvila elektromotore snage 45 kW i 600 Nm koji bi se ugrađivali u prednje kotače te automobilčiću omogućavali postizanje 120 km/h maksimalne brzine.

Za šasiju automobila bila bi odgovorna tvrtka Eko-Međimurje, dok bi jedini uvozni dio predstavljale baterije koje su najskuplji dio automobila i čiji je razvoj neisplativ.

Ciljana cijena prvog hrvatskog automobila, ovisno o opremi i uz državnu subvenciju za ekološka vozila, iznosi 10.000 eura.