UGOĐAJ IZ SNOVA

Prostor istaknite različitim materijalima

dnevni boravak

dnevni boravak

Izvor: Corbis / Autor: Glowimages

Stambeni prostor će doći do punog izražaja ukoliko je pravilno projektiran, dobro prirodno osvijetljen te kvalitetno opremljen. Materijalima dodatno istaknite prostor jer njihovim kombinacijama možete stvarati dojmljive ugođaje i kreirati stilsku pripadnost

Primijenjeni materijali, u opremanju stambenog prostora, značajno definiraju vizualne doživljaje i često stvaraju unikatne efekte. Materijali poput drva, kamena, stakla, keramike ili opeke, primijenjeni kao podne, zidne ili stropne obloge te kao dijelovi namještaja, definiraju ugođaj prostora i njegove estetske vrijednosti. Dojmovi koje pojedini materijali stvaraju na različitim pozicijama u domu mogu biti potpuno različiti, a to ovisi o načinu njihove primjene, obrade ili količine prisutnosti u prostoru.

Marc Gerritsen/Look Photography

Marc Gerritsen/Look Photography

Izvor: Corbis / Autor: Marc Gerritsen/Look Photography


Kamen kao zidna obloga može naglasiti ambijentalne vrijednosti i rustikalnost
Kamen se može koristiti na različite načine. Kao zidna obloga može naglasiti ambijentalne vrijednosti i rustikalnost, ukoliko se koristi u prirodnim lomljenim formama. Ako je pravilno obrađen i kao takav postavljen na plohe zidova, stvarat će potpuno drukčije dojmove svojim glatkim, geometričnim plohama. Karakter prostora bitno ovisi o načinu postavljanja i obrade kamena. U svakom slučaju, vertikalne plohe obložene kamenom postaju dominantan dio prostora.

Kamenom možete naglasiti i podne površine. Kombiniranjem različitih vrsta kamena i slaganjem ploča različitih formata, možete kreirati prava umjetnička djela na podu. Kamen svojim bojama i formatima postaje istaknuti dio i dekoracija prostora.

Primjena kamena u namještaju stvara moćne i dojmljive elemente. Koristi se za izradu klub stolića, blagovaonskih stolova, radnih ploha za kuhinje, umivaonike... S obzirom na svoju dimenziju i masivnost, ostavlja dojam, zapažen je u elementima namještaja i sudjeluje u kreiranju ukupnog ugođaja.

Drvo pripada toplim materijalima, pa svojom prisutnošću u prostoru stvara i takve ugođaje. Primjenu drva kao podne obloge i primarnog materijala u izradi namještaja, možete povezati na zanimljive i originalne načine tako da motiv slaganja parketa prenesete na fronte komoda, ormara ili plohe stolova.

Marc Gerritsen/Look Photography

Marc Gerritsen/Look Photography

Izvor: Corbis / Autor: Scott Van Dyke/Beatework

Staklo u interijeru stvara specifičan ugođaj

Drvo se kao materijal može odlično iskoristiti za izradu stilskog namještaja, koji odlikuje specifična obrada i mnoštvo zaobljenih ploha, ali i modernog minimalističkog, koji karakteriziraju pravilne geometrijske forme. U stilskom namještaju će doći do izražaja oblikovne mogućnosti i obrada drva, a u minimalističkim njegova prirodna struktura i ljepota. Prostor ispunjen drvom, kao prirodnim materijalom, uvijek je ugodan za život i rad.

Staklo u interijeru stvara specifičan ugođaj. Svojom transparentnošću i mogućnošću propuštanja velike količine svjetlosti te vizualnog povezivanja stvara prozračne, osvijetljene prostore koji se vizualno uvijek doimaju većima nego što stvarno jesu. Primjena stakla kroz velike fasadne ostakljene stijene, podne ili zidne obloge, prostorne pregrade ili staklene komade namještaja uvijek donosi osvježenje i osjećaj povećane prostornosti.

Primjena tkanina u interijeru postaje pravo zadovoljstvo kada u potpunosti otkrijete koliko ovaj materijal kreira i transformira prostor na jednostavan i brz način. Tkanine kao prekrivači, obloge sjedećih garnitura, stolica i fotelja, zavjese i dekori, stolnjaci i dekorativni jastučići, ispunjavaju prostor svojim bojama, uzorcima i načinima tkanja. Tkanine su često najdominantniji dio prostora, a pogotovo kada ih povežete na nijansama boja ili uzorcima na različitim mjestima u prostoru.

Koža je postala pravi hit. Pojavljuje se u obliku tepiha, obloga sjedećih garnitura, stolica i ležaljki, klub stolića, fronti komoda i vitrina, okvira ogledala ili umjetničkih slika, a motiv joj se prenio i na keramičke pločice, čija ih površina vjerno imitira te stvara dojam 'kožnog' poda.

Primjenom metala u interijeru možete stvarati različite efekte. Iako je metal hladan materijal, maštovitim kombinacijama se mogu stvarati izuzetno topli ugođaji. Igra metalom i promišljena kombinacija s drugim materijalima daju mu mogućnost da definira različite ugođaje – od modernističkih do ladanjskih. Ljepota metala je u mogućnosti njegove transformacije i prilagođavanja svim stilovima uređenja.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović-Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!