alternativna božićna playlista

Prošli Božić napravio sam ti playlistu, ali već sljedeći dan išla ti je na živce

07.12.2017 u 11:51

Bionic
Reading

Wham! Sezona darivanja je, a zvučnici na svakom koraku nas tradicionalno daruju s deset istih Božićnih pjesama već godinama. Kako volimo otkrivati i dijeliti nove stvari, napravili smo playlistu dobrih Božićnih pjesama koje nisu toliko poznate uhu šire javnosti

Otis Redding - Merry Christmas Baby

Ostavi Otisu da okrene naglavačke standardne melodije Božića i pretvori ih u pjesmu koja živi tijekom cijele godine, ali i dalje ostaje u duhu blagdana. Ne zovu ga jednim od kraljeva soula bezveze. 

Kurits Blow - Christmas Rappin'

Ok, iz prespektive današnje hip hop produkcije ova stvar možda ne zvuči nešto posebno, ali da nije bilo nje, možda ne bi bilo niti današnje hip hop produkcije. Kurtis Blow bio je prvi glazbenik tog žanra koji je potpisao za jednu od većih izdavačkih kuća. I ovo je bio hit koji mu je to omogućio. Svijet van Harlema te je 1979. godine za Božić prvi puta otkrio hip hop.  

Sufjan Stevens - Božićni albumi

Sufjan Stevens je vjerojatno najpopularniji kršćanski folk glazbenik među ljudima koji nisu pretjerani vjernici. Na svim njegovim albumima provlače se religijske teme i Sufjanov unutarnji život vjernika, ali na način koji govori o ljudskosti svih nas. Zato nije čudno što je u svojoj karijeri izdao više od 150 pjesama vezanih uz Božić. 

John Lennon - Happy Xmas (War is Over)

Ok, svaka lista mora imati barem jedan klasik. A ako moraš birati, biraj Lennona (The Pogues, Ramones i Tom Waits isto ulaze u ovaj izbor, ali smo htjeli ostati na pozitivim vibrama).  

James Brown - Santa Claus Go Straight To The Getto

Naravno da će kralj funka učiniti Božić funky. Plesno, tipično cool za gospodina Browna i tek s naznakama klasičnih blagdanskih melodija, čisto da ne zaboravimo kako smo usred zime, a ne na plesnom podiju ljetne pozornice.  

John Fahley - Joy To The World

Melodiju božićne pjesme G.F. Handela svatko od nas zna barem promumljati, no kada padne u ruke virtuozu gitare poput John Fahleya, pjesma dobiva potpuno novu dimenziju. I dalje je to klasična melodija koju svi znamo, ali osvježena s ugraviranim Fahleyevim stilom.  

The Raveonettes - The Christmas Song

Popularni danski indie rock duet poznat je po svojim harmoničnim vokalima spojenim s bukom električne gitare u pozadini. Tko bi rekao da mogu napraviti odličnu pop Božićnu pjesmu? 

Julian Casablancas - I Wish It Was Christmas Today

Kada je frontman The Strokesa odlučio obraditi pjesmu koja je originalno nastala kao dio skeča emisije Saturday Night Live, nikome nije bilo jasno zašto. Jednom kada ju je snimio, prestali su se pitati. Danas je klasik za generaciju odraslu na valu post punk revivala početkom 2000-ih.

Best Coast and Wavvers - Got Something For You

Ova će stvar, kao i sa Casablancasom, jednog dana vjerojatno biti klasik mlađoj generaciji - hipsterima. Savršena kombinacija kulturoloških elemenata garancija je tome. Alternativni post rock band za kojeg nitko nije čuo spontano snimi božićni duet i završi na kompilaciji božićnih pjesama Targeta, drugog najvećeg trgovačkog lanca u SAD-u. 'Vjerojatno nisi čuo za njih' i 'slušam to ironično' nikad nisu dolazili u boljoj kombinaciji. Pravi božićni poklon za hipstere, a i stvar je prilično ok.  

'Allo Ladies - Space Christmas

Šećer na kraju. 'Allo Ladies nije popularan band, nije niti alternativan. Ima svoju malu publiku i rade na karijeri. Mi mislimo da im to ide prilično dobro. Ova pretjerano slatka stvar osvojila nas je na prvu pri istraživanju za ovu listu i htjeli smo je podijeliti s Vama. 

Ali to nije jedina stvar koju smo htjeli podijeliti. Svaki dan tijekom Adventa poklanjamo naše čitatelje putem adventskog kalendara. Vaš poklon možete pronaći ovdje. 

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.