VIŠE NE PEČE

Pronađen tretman protiv boli od opeklina

08.07.2011 u 09:28

Bionic
Reading

Znanstvenici su identificirali protein koji izaziva bol od opeklina na suncu. Iako je to vrijedan napredak u medicinskoj znanosti, držite se i ovog ljeta starih uputa: ne sunčajte se do 11 do 17 i nanosite redovito sredstva za zaštitu od sunca

Lekcija je prilično jednostavna. Ne želite li patiti od teških bolova, crvene kože koja se ljušti i povećanog rizika od karcinoma kože – nemojte zaspati na suncu, pogotovo ako niste staviti sredstvo za zaštitu od sunca.

Znanstvenici su identificirali protein u tijelu koji izaziva bol od opeklina, što može biti polazna točka za otkrivanje lijekova koji olakšavaju bol. Otkrivena su i antitijela koja smanjuju osjetljivost na bol, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Science Translational Medicine. Ti bi rezultati mogli biti prvi korak prema lijekovima za bolove uzrokovane opeklinama.

Protein, nazvan CXCL5, pojavljuje se u velikim količinama kada je koža spaljena ultraljubičastim B (UVB) zrakama, navodi BBC News. Tim Stephena McMahona, profesora s Medicinskog fakulteta u Londonu, izložio je desetoricu volontera utjecaju UVB zraka, koje su tada izazvale opekline na malom području kože. Zatim su u uzorcima opečene kože tražili kemijske spojeve i proteine koji indiciraju bol.

Otkrili su visoku razinu proteina CXCL5 u koži izgorjeloj od sunca. Isti su postupak proveli i nad laboratorijskim miševima koji su također imali visoku razinu proteina. Otkrili su i antitijela koja su pomagala u otklanjanju boli. 'Ta se antitijela mogu dalje koristiti u istraživanjima lijeka protiv bolova izazvanih opeklinama', rekao je dr. Mcmahon. 'Nije bilo prije poznato da ovaj protein implicira bilo kakvu vrstu boli, a ako se želi pronaći lijek protiv bolova od opekotina na suncu – ovo je put.'

Međutim, ublažavanje boli od opeklina na suncu možda i nije tako dobra stvar. Naime, bol je uvijek znak da nešto nije u redu i blokiranje boli je umrtvljavanje prirodnih signala upozorenja, kaže McMahon.

No dodaje da bi ovo otkriće moglo pružiti nadu za ublažavanje drugih upalnih stanja, poput artritisa.