JAVNOST U ZABLUDI

Probiotički napici ne jačaju imunitet

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.10.2010 12:42
  • Objavljeno 20.10.2010 u 11:42
žena jogurt

žena jogurt

Izvor: Corbis / Autor: Didier Robcis

Probiotički napici poput jogurta vrlo su popularni među ljudima koji prakticiraju zdrav način života, ali najnovije istraživanje pokazuje da ne donose korist probavnom sustavu i imunitetu

Nema znanstvenih dokaza da probiotički napici jačaju imunitet ili poboljšavaju probavu. Europska agencija za nadzor sigurnosti hrane ispitala je tvrdnje više kompanija koje se bave proizvodnjom probiotičkih proizvoda te, unatoč njihovom isticanju kvaliteta takvih namirnica, nije uspjela to i dokazati.

Probiotički napici poput jogurta nisu štetni, ali nemaju kvalitete koji im se pripisuju, navodi se u izvješću Europske agencije za nadzor sigurnosti hrane. Drugim riječima, masovne reklamne kampanje koje propagiraju probiotike kao super namirnice za probavu i imunitet nisu točne.

Takvi rezultati ispitivanja neće razveseliti kompanije koje na probiotičkim proizvodima ostvaruju velik profit. Ipak, budući da su brojni konzumenti takvih proizvoda, dobro je da doznaju istinu o namirnicama koje unose u organizam.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!