ODLIČNE IDEJE

Pripremite ih sami: Jednostavni i ukusni preljevi za salatu koji će vas osvojiti okusom

06.06.2021 u 18:56

Bionic
Reading

Proljetna sezona otvara sezonu prekrasnih, šarenih, zdravih i prije svega ukusnih salata. Kombinacije su doista brojne, od povrća, tjestenine, orašastih plodova, pa do mahunarki i sireva, a važan element svake dobre salate je preljev. Ideja i mogućnosti je mnogo, a uz ove lagane i ukusne dresinge salata bi vam lako mogla postati omiljeno jelo

Klasični vinaigrette, preljev od ulja i octa, klasika je koja uvijek dobro prolazi. Vrlo lako se priprema – ulje i ocat se pomiješaju u omjeru 1:3 te se doda prstohvat soli i papra, a odlično se slaže sa svakom salatom.

No zašto ne isprobati nešto novo i omiljenoj salati obogatiti okus? Priprema domaćih dresinga za salatu doista je laka i brza, a rezultat i okus će vas oduševiti.

Ideje za aromatiziranje octa

Ocat s origanom: litra octa, vlasac ili sitno nasjeckan zeleni dio mladog luka, žlica sjemenki korijandera, grana svježeg origana i čili.

Ocat s majčinom dušicom: grana svježe majčine dušice, dva ili tri češnja češnjaka i litra vinskog octa.

Ocat s ružmarinom: pola litre jabučnog octa, dva ili tri češnja češnjaka i grančica ružmarina.

Ocat s estragonom: pola litre vinskog octa, dvije grančice svježeg estragona i limunova korica narezana na trakice.

Osim korištenja kvalitetne vrste, za dobar aromatizirani ocat važno je čuvati mješavinu u staklenim bocama, na suhom mjestu i što dalje od izvora svjetlosti i topline, a prije korištenja preporučljivo je ostaviti ih da odstoje tri ili četiri dana.

Ideje za aromatiziranje ulja

Osim octa, druga mogućnost da začinite salatu je aromatiziranje ulja koje će jelu dati posebnu notu i aromu.

Ulje s limunom: ogulite limun i narežite ga na trakice. Minutu ga blanširajte u kipućoj vodi, ocijedite, dobro osušite i stavite u staklenu bocu koja je prethodno sterilizirana i osušena. Dodajte čili prerezan na pola te ulijte maslinovo ulje. Ostavite da odstoji 48 sati zaštićeno od svjetlosti, a nakon toga procijedite i prebacite u drugu steriliziranu bocu.

Ulje s ružmarinom: operite i osušite 10 grančica ružmarina i stavite ih steriliziranu suhu bocu. Ulijte maslinovo ulje, dobro zatvorite i prije upotrebe ostavite da stoji mjesec dana zaštićeno od svjetlosti.

Ulje s majčinom dušicom i češnjakom: operite i osušite osam grančica majčine dušice. Ogulite tri češnja češnjaka, uklonite klicu i stavite u steriliziranu i suhu bocu s četiri oljuštene ljutike i timijanom. Prije upotrebe napunite maslinovim uljem i ostavite da stoji mjesec dana zaštićeno od svjetlosti.

Ulje, ocat i različiti dodaci

Još jedna mogućnost da obogatite salatu i pojačate joj okus dodavanje je, uz osnovne sastojke ulje i ocat, dodataka koji vam se najviše sviđaju.

Začini i aromatično bilje. U ovom slučaju valja odabrati željen intenzitet okusa: od jednostavnog dodavanja prstohvata peršina u klasičan vinaigrette pa do miješanja aromatičnih biljaka za dobivanje vinaigrettea od bosiljka i ružmarina.

Agrumi. Naranča, limun, limeta - agrumi su sjajni saveznici u pripremi vinaigrettea za salate. S citrusima je nemoguće pogriješiti, a isprobajte, na primjer, vinaigrette od limuna i češnjaka, idealan za svaku toplu salatu.

Umaci. Također se klasičnom vinaigretteu mogu dodavati različiti umaci, poput senfa ili umaka od soje. Samo mala količina je dovoljna da pruži poseban okus salati.

Med i jogurt. Dvije vrlo zanimljive mogućnosti za izradu domaćeg vinaigrettea su med ili prirodni jogurt. Med će dati slatku notu dok će jogurt biti izbor onih koji više vole kiselije okuse.

Orašasti plodovi. Neki mljeveni orašasti plodovi (pistacije, orasi, lješnjaci ...) ne samo da će vinaigretteu dati slastan okus, već će pružiti sjajnu hrskavu teksturu.

Začini. Malo čilija, kajenskog papra ili jalapeñosa snažno će pojačati intenzitet okusa svakog vinaigrettea.