EVO ŠTO UČINITI

Primjećujete li znakove starenja na rukama?

05.03.2015 u 08:35

Bionic
Reading

Kada je u pitanju njega lica, većina žena ima svoje rituale kojima žele imati njegovanu kožu i što mladolikiji izgled, ali što je s rukama? Često zapostavljamo njihovu njegu, a one su jednako izložene svim vanjskim utjecajima

Ruke će prve pokazati znakove starenja i iako je to prirodan proces od kojeg ne treba bježati, možemo ga ublažiti te se osjećati bolje u vlastitoj koži.

I daleko prije zrele dobi, u 30-ima i 40-ima koža na rukama lako se oštećuje od negativnih utjecaja poput sunčevih zraka. Pjege, male otekline i bore obično se pojavljuju nakon 50-ih, ali mogu se pojaviti i ranije.

Krema za ruke je osnovno pravilo

Dermatologinja Eileen Lambroza iz njujorške opće bolnice, objasnila je za časopis Prevention kako je osnovno pravilo ne dopustiti da koža na rukama bude suha, a to je vrlo čest problem zimi jer su prostori u kojima provodimo vrijeme grijani pa je koža osjetljivija. Krema za ruke lako stane i u torbicu, a možete je držati i na poslu pa mažite ruke što češće.

Zaštita od sunca

Dolaskom topla vremena, ruke izlažemo suncu više od bilo kojeg drugog dijela tijela pa je tu pak najvažnije nanositi zaštitnu kremu za sunčanje. Ako provodite puno vremena na otvorenom, kremu s faktorom 30 nanosite svaka dva sata i svaki puta kada perete ili močite ruke.

Pjege

Kada se jednom pojave pjege na koži, teško da ćete ih potpuno ukloniti, ali ih možete ublažiti kremama koje su namijenjene izjednačavanju tonusa kože. Raspitajte se kod stručnjaka koju bi vam kremu preporučili i obavezno slijedite upute.

Naborana koža

U ovom slučaju svakako posjetite dermatologa jer vam može preporučiti kremu s retinoidima. Zapravo se radi o derivatima vitamina A, ali takve kreme najčešće se mogu dobiti samo uz recept. Pomoći će kod bržeg stvaranja kolagena, ali budite oprezni i poslušajte savjet liječnika da ne biste doživjeli posljedice poput iritacije kože.

Ljuštenje kože

U ovom se slučaju ne radi o suhoj koži, već problemu koji ipak možete riješiti uz malu večernju rutinu. Za početak nanesite blagi piling kako biste odstranili višak mrtvih stanica, a zatim prije spavanja nanesite hranjivu kremu koja među sastojcima svakako ima kokosova ulja i glicerin. Želite li ići korak dalje, na ruke stavite rukavice ako vas neće smetati dok spavate.

Nokti

Poput kože, i njegovani nokti pridonose lijepu i mladoliku izgledu ruku pa ih ne treba ignorirati. Imate li bilo kakve mrlje na noktima, mogu biti upozorenje da vam nedostaje vitamina, da imate gljivičnu infekciju ili se jednostavno radi o nuspojavama određenih lijekova koje konzumirate. S liječnikom ćete ustanoviti o čemu se radi pa ih tretirajte, a u malo bolje stanje možete ih dovesti običnim limunom. Uzmite krišku i istrljajte nokte kao da skidate lak. Kiseline iz limuna će ih posvijetliti.

Ako imate problem s pucanjem noktiju, najčešće se radi o nedostatku vitamina B, a njega možete unijeti dodacima prehrani i hranom općenito te ih očvrsnuti. Mogu vam pomoći lakovi koji se nanose u tu svrhu, a služe kao podloga prije nanošenja željene boje.