SIMPTOMI DIJABETESA

Primijetite li neki od ovih znakova, obratite se liječniku da vam provjeri razinu šećera u krvi

01.12.2019 u 18:38

Bionic
Reading

Jedna od najčešće dijagnosticiranih bolesti novijeg doba je dijabetes. Ranije otkrivanje i pravovremeno liječenje inzulinom pomoći će pacijentima s dijabetesom tipa 2 držati razinu šećera u krvi i težinu pod kontrolom

Kako se ne biste doveli u situaciju šoka spoznajom da je uzrok vašeg nekontroliranog debljanja dijabetes, obratite pažnju na 20 njegovih znakova koje ne biste smjeli zanemariti. Prepoznate li bilo koji od njih, zamolite liječnika da vam prekontrolira razinu šećera u krvi.

Nenamjerno mršavljenje

Za mnoge ljude koji se bore s viškom kilograma nenamjerno mršavljenje može zvučati kao san, ali iza toga sna može se skrivati nepravilan rad gušterače, što nije dobar znak. Zapravo, često je među prvim znakovima dijabetesa. Taj gubitak kilograma može pomoći u sprečavanju razvoja bolesti. Gubitak od samo pet posto težine može sniziti rizik od dijabetesa za čak 58 posto.

Osip na nozi

Pojava mrlja na potkoljenicama može biti znak da je vrijeme za novu britvicu, ali i puno ozbiljniji znak. Malene okrugle ili ovalne promjene na koži potkoljenica za mnoge su dijabetičare među prvim simptomima dijagnoze. Poznata kao dijabetička dermopatija, ova pojava zahvaća od 30 do 60 posto pacijenata s dijagnozom dijabetesa.

Neprestani umor

Ako se unatoč dobrom snu i odmoru osjećate umorni tako da jedva možete funkcionirati, svakako to recite svome liječniku. Dijabetes remeti regulaciju šećera u krvi, što kao posljedicu ima umor. U slučaju neliječenog dijabetesa odumiranje tkiva u odmaklim fazama vezano je uz slabu cirkulaciju, što znači da krv ne prenosi učinkovito kisik do vitalnih organa, zbog čega je tijelo sve umornije.

Zamagljen vid

Primijetite li nagle promjene vida, osobito zamagljenost, recite to svome liječniku. Zamagljeni vid je čest simptom dijabetesa jer visoka razina šećera u krvi može uzrokovati otjecanje u očnim lećama, što kao posljedicu ima iskrivljavanje vida. Nasreću, ova je situacija za mnoge tek privremena jer se s regulacijom šećera u krvi i vid vrati u početno stanje.

Ponavljajuće infekcije

Ako vas učestalo pogađaju infekcije mokraćnog sustava ili kožne infekcije, krivac može biti nedijagnosticirani dijabetes. Visok šećer u krvi povezan s dijabetesom može oslabiti imunološki sustav, što vas čini osjetljivijim na infekcije. U slučajevima odmakle bolesti oštećenje živaca i odumiranje tkiva čine pacijente podložnijim daljnjim infekcijama, često na koži, i mogu prethoditi amputaciji.

Slatki zadah

Slatki zadah ima gorak okus kad otkrijete što ga uzrokuje. Dijabetičari često prije dijagnoze primjećuju pojavu slatkog zadaha ili zadaha koji podsjeća na lak za nokte. Slatki zadah često je znak dijabetičke ketoacidoze, stanja u kojem tijelo više ne može učinkovito pretvoriti glukozu u energiju, pri čemu se šećer u krvi održava na opasnim i, ako se ne liječi, potencijalno fatalnim razinama.

Neumjerena žeđ

Ako nikako ne možete utažiti žeđ, to bi mogao biti znak da vam je šećer u krvi na opasno visokim razinama. Kako je proizvodnja inzulina kod pacijenata s dijabetesom nedostatna, njihova tijela pokušavaju isprazniti višak šećera u krvi pomoću vode.

Izvor: Wochit / Autor: tportal.hr

Često mokrenje

Zbog viška šećera u krvi puno posla imaju i bubrezi, što znači da se trebate držati u blizini zahoda. Ako se dijabetes ne kontrolira, prekomjerni rad bubrega u kombinaciji s neutaživom žeđi jamac je za učestalo mokrenje.

Natečene desni

Neobično istaknute desni signal su da je vrijeme za posjet endokrinologu. Visoki šećer u krvi povezan s dijabetesom često se očituje upalama u ustima, uzrokujući probleme od natečenih desni do njihovog povlačenja i krvarenja.

Smanjen libido

Dijabetes može biti krivac i za nestanak seksualnog nagona. Loša cirkulacija i depresija, kao česti pratitelji dijabetesa, nisu najbolji prijatelji postizanja uzbuđenja.

Mučnina

Neželjeni osjećaj u trbuhu jedan je od prvih znakova s kojim se dijabetičari susretnu prije nego dobiju dijagnozu, a kako nevolja nikad ne dolazi sama, mučninu mogu uzrokovati i visoki i niski šećer u krvi.

Debljanje

Kao što je nekim dijabetičarima neplanirano mršavljenje signal za promijenjeno zdravstveno stanje, debljanje je podjednako uobičajeno upozorenje. Dijabetes često prati nepravilan rad štitnjače, čime su dijabetičari izloženiji neželjenom gomilanju kilograma.

Izvor: Wochit / Autor: tportal.hr

Sindrom policističnih jajnika

Dijagnoza sindroma policističnih jajnika (SPJ) mnogim je ženama upozorenje da bi uskoro mogla slijediti i dijagnoza dijabetesa. SPJ i dijabetes povezani su s inzulinskom rezistencijom, što znači da slični hormonalni problemi postoje kod obje bolesti. Srećom, držanje SPJ-a pod kontrolom i gubitak kilograma mogu pomoći u smanjenju rizika obolijevanja od dijabetesa.

Depresija

Ako se bez nekog očitog razloga osjećate neraspoloženo, krivac bi mogao biti dijabetes. Nagli porast razine šećera u krvi, nezaobilazan kod neliječenog dijabetesa, može uzrokovati korijenite promjene raspoloženja, uključujući depresiju.

Razdražljivost

Hirovito raspoloženje koje je zamijenilo uobičajenu vedrinu može biti znak dijabetesa. Divljanje razine šećera u krvi, mučnina, umor i loša cirkulacija mogu svakome pokvariti raspoloženje, a one koji još nisu zauzdali svoj dijabetes često učiniti i razdražljivima.

Trnci u ekstremitetima

Osjetite li trnce u rukama i nogama, a da to ne možete pripisati prvom ljubavnom spoju, možda ćete pripisati nečemu puno neugodnijem. Povišeni šećer u krvi može prouzrokovati oštećenje živaca, na što često ukazuje osjećaj boli u rukama i nogama. Ako to zanemarite i ne liječite, možete doći do odumiranja tkiva, a u nastavku se možete suočiti i s amputacijom.

Sporo zacjeljivanje rana

Ako vam porezotina još uvijek izgleda svježe kao prije mjesec dana, kad je nastala, vrijeme je da zamolite liječnika da vam prekontrolira šećer u krvi. Kombinacija visoke razine šećera u krvi, loše cirkulacije i ponavljajućih infekcija povezanih s dijabetesom često kao posljedicu ima sporo zacjeljivanje rana.

IZBJEGNITE LIJEKOVE

Imate problema s kolesterolom? Ovo su namirnice koje snižavaju njegovu razinu

Pogledaj galeriju

Erektilna disfunkcija

Oslabljena sposobnost erekcije muškarcima bi mogla signalizirati da se približava i dijagnoza dijabetesa. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Diabetes Spectrum, čak 71 posto muškaraca s dijabetesom pati i od erektilne disfunkcije.

Tamnjenje kože

Tamne mrlje na koži također mogu biti prvi znak dijabetesa. Tamnjenje kože, koje se obično javlja na rukama i nogama, u naborima kože, duž vrata te na preponama i pazusima, nazivamo Acanthosis nigricans, a često je posljedica visoke razine inzulina. Ona može povećati proizvodnju stanica kože, a kako mnoge od njih imaju pigmentaciju, to joj daje tamniji izgled.

Pojačana glad

Osjećate li neprestanu glad, možda vam tijelo pokušava reći da nešto ne štima sa šećerom u krvi. Mnogi dijabetičari osjećaju ekstremnu glad kad ne drže situaciju pod kontrolom zahvaljujući visokoj razini šećera u krvi. Kad tijelo ne može učinkovito pretvoriti šećer u upotrebljivu energiju, to će vam potaknuti žudnju za sendvičem ili nečim slatkim.