ŽENA SA STILOM

Prije Lady Di, Kate Middleton i Meghan Markle modna ikona bila je princeza Margaret, crna ovca kraljevske obitelji

26.11.2019 u 15:19

Bionic
Reading

Princeza Margaret, sestra kraljice Elizabete II, uvijek besprijekorno dotjerana članica britanske kraljevske obitelji koja je preminula 2002., godine oduvijek je slovila kao osoba s istančanim modnim ukusom

Princezu Margaret su zbog svojeg prepoznatljivog modnog stila i nevjerojatnih stajlinga, smatrali princezom Dianom svoga doba.

  • +20
Princeza Margaret Izvor: Profimedia / Autor: John Shelley Collection / Avalon Editorial / Profimedia

Temperamentna i buntovna oduvijek je pokazivala sklonost umjetnosti, a bila je sjajna pijanistica i veliki esteta.

Elegantna princeza nikad se nije uklapala u stroge obrasce ponašanja britanske kraljevske obitelji, a kako se morala odreći prave ljubavi našla se u braku u kojem nije bila nimalo sretna.

Kako se pisalo, mlađa sestra Elizabete II bila je očeva miljenica i navodno ju je razmazio jer nije htio da je se lošije tretira.

Nije ni čudo da su je mediji pratili u stopu i izvještavali o njezinim raskošnim haljinama, ludim partyjima, slavnim prijateljima...

Glamurozna princeza obožavala je trendi modne dodatke, sunčane naočale, elegantne cipele, skupocjene torbice, šalove i marame vedrih boja te su u 50-ima mediji skovali naziv 'The Margaret Look' za fantastične stajlinge lijepe brinete koja je osim svojim modnim stilom izazivala zanimanje medija i vrlo uzbudljivim ljubavnim životom.

Princeza Margaret posjećivala je modne revije i kršila modna pravila što je u to vrijeme bilo nezamislivo za članicu kraljevske obitelji. Nosila je često ženstvene haljine s puno neobičnih detalja, a zanimljivo je kako je upravo ona popularizirala modnu kolekciju New Look Christiana Diora.

Zahvaljujući njemu vratila se u modu naglašena ženska figura: gola ramena, uzak struk, suknje punog kruga ukrašene perlicama, vezom i svilom.

Jedno od remek djela legendarnog dizajnera je svakako haljina koju je kreirao za princezu Margaret koja ju je kasnije proglasila svojom omiljenom haljinom.

Nevjerojatna bajkovita haljina princeze Margaret obilježila je njezin 21. rođendan - i njezinu rođendansku proslavu u kolovozu 1951. Haljina koju je osmislio francuski dizajner sjajno je pristajala lijepoj princezi te je ušla u modnu povijest.

Sam Dior o princezi Margaret je osobno napisao: 'Bila je prava princeza iz bajke, nježna, graciozna, izuzetna', a 1957. godine Dior je princezi poklonio potpisani svileni šal u znak zahvalnosti na njezinoj potpori, a princeza je godinama ostala njegova odana klijentica.

U hvaljenoj seriji 'The Crown' u trećoj sezoni autori su se s puno pozornosti posvetili stajlinzima glumice Helene Bonham Carter koja glumi princezu Margaret, kako bi bila što uvjerljivija kao 'princeza buntovnica'.