RAJKO OSTOJIĆ:

'Preventivni pregledi mogu spasiti život'

15.12.2012 u 12:49

Bionic
Reading

Ministarstvo zdravlja pokrenulo je kampanju 'Za zdravlje. Danas' kojoj je cilj rano otkrivanje tri najčešća karcinoma - raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice

Maligne bolesti jedan su od vodećih javno-zdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj i na ljestvici smrtnosti nalaze se na drugom mjestu. U 2011. godini čak je 27,2 posto naših sugrađana umrlo od jednog oblika karcinoma.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić u intervjuu za tportal objasnio je važnost prevencije ovih zloćudnih bolesti i kako spriječiti ovako poražavajuće brojke: 'Do ovog stanja doveo nas je cijeli niz razloga, a osnovni je ipak nedostatak prevencije, preventivnih aktivnosti, javnozdravstvenih akcija i sistematskih pregleda.' Dodaje da je ključan problem kasno otkrivanje bolesti, a svrha preventivnih pregleda je otkriti bolest na vrijeme jer oni mogu spasiti život.

Svi programi probira imaju za cilj sačuvati živote i smanjiti patnje oboljelih, a Ministarstvo zdravlja želi na taj način potaknuti ljude da aktivno sudjeluju u očuvanju i unapređenju svog zdravlja. U razgovoru s ministrom Ostojićem saznali smo što još možemo učiniti da bismo sačuvali svoje zdravlje.