OTKRIĆE ZNANSTVENIKA

Pretilost i višak kilograma od sada se mjere indeksom BAI

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.03.2011 13:29
  • Objavljeno 07.03.2011 u 12:13
dijeta mršavljenje žena

dijeta mršavljenje žena

Izvor: Corbis / Autor: Flirt

Znanstvenici su otkrili sasvim novi način mjerenja viška kilograma i masnih naslaga koji ne zahtijeva rijetko kome omiljeno stajanje na vagu. Novim istraživanjem razvili su indeks tjelesne pretilosti nazvan BAI

Kako tvrde američki znanstvenici sa Sveučilišta u Los Angelesu, indeks tjelesne pretilosti, BAI, mjeri visinu u odnosu na širinu struka te daje bolji uvid u stanje pretilosti od dosada korištenog

indeksa BMI koji je pokazivao omjer visine i težine.

BMI indeks se koristi već gotovo 200 godina za potrebe mjerenja količine masnoga tkiva, no čini se da će ga sada indeks BAI zamijeniti. Premda su Indeks BMI koristili kako pojedinci tako i doktori, stručnjaci tvrde da njegova primjena ima puno nedostataka. Tako, na primjer, žene i muškarci s istim indeksom BMI mogu imati različite razine masnoga tkiva te ga se teško može primijeniti na različite etničke skupine i sportaše.

Za razlika od BMI-a, indeks BAI daje omjer visine i širine struka koji si lako mogu izračunati kako pojedinci tako i doktori. Međutim, BAI je napravljen z trenutno samo na temelju meksičko-američke populacije te zahtijeva dodatni prilagodbu za ostale skupine ljudi.

'Nakon određenog vremena vidjet ćemo hoće li BAI postati uspješan u mjerenju pretilosti te u njezinom sprečavanju te hoće li biti korisniji i praktičniji od BMI-a kako kod žena, tako i kod muškaraca', tvrde znanstvenici.

Pretilost je posljednjih godina postala svjetska epidemija te je danas više od pola milijarde ljudi na svijetu je pretilo, što znači da se svaki 10 čovjek bori sa viškom kilograma, a za razliku od 1980. godine, broj pretilih se do danas doslovno udvostručio.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi