EMOCIONANI PROBLEMI

Pretila djeca teže pronalaze prijatelje

26.09.2011 u 09:54

Bionic
Reading

Djeca koja su u četvrtoj i petoj godini života deblja u odnosu na vršnjake mogu imati problema sa socijalnim vještinama u kasnijim godinama

Nova studija provedena u Australiji pokazala je još jednu lošu stranu pretilosti, piše Reuters. Mališani koji u dobi od četiri i pet godina imaju višak kilograma teže razvijaju socijalne vještine i mogu imati problema u odnosima s drugom djecom kada budu stariji.

U četverogodišnjem projektu znanstvenik Michael Sawyer s kolegama na Sveučilištu Adelaide pratio je oko tri tisuće i 300 mališana. Rezultati su pokazali da je oko 20 posto bucmaste djece do osme godine života imalo emocionalnih problema kod kuće i u školi te su se teže uklapali u društvo.

Profesorica u medicinskoj školi u Marylandu Christina Calamaro komentirala je rezultate studije te rekla da je vrlo zanimljivo kako se takvi problemi mogu pojaviti već u ranom djetinjstvu. Dodala je da su rezultati studije potvrda kako se briga o pretilosti kod djece treba započeti u najranijoj dobi da bi se što uspješnije izbjegli slučajevi pretile djece u vrtiću, a kasnije i u školi.