SONIA RYKIEL

Pretekla Coco Chanel: Ona je prva dizajnerica po kojoj je nazvana pariška ulica

  • Autor: I. B./hina
  • Zadnja izmjena 03.10.2018 20:32
  • Objavljeno 03.10.2018 u 17:34
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U gradu koji tek planira jednu od svojih aleja nazvati po modnoj legendi, dizajnerici Coco Chanel, pariške su vlasti ipak odlučile ulicu koja vodi do trga s organskim proizvodima nazvati po drugoj, prije dvije godine preminuloj modnoj kreatorici Soniji Rykiel

Ulicu je otvorenom proglasila pariška gradonačelnica Anne Hidalgo, i sama poklonica visoke mode.

Aleja Sonije Rykiel presijeca bulevar smješten na lijevoj obali Seine i vodi do trga s organskim proizvodima na kojemu je pokojna dizajnerica običavala kupovati voće i povrće.

Zanimljivo je, piše AFP, da glavni grad Francuske prvi put imenuje jednu od svojih ulica po modnom dizajneru, odnosno dizajnerici.

Kako bi obilježila ovaj događaj Rykielina nasljednica Julie de Libran u nedjelju je na trg 'izvela' manekenke koje su odjevene u čipkaste spavaćice ili tehno kišne ogrtače u košarama nosile bagete ili nonšalantno birale brokulu izloženu na štandovima.

'Sonya nam je preko svojih modela podarila osjećaj slobode... bila je veća Parižanka od svih Parižana', rekla je Hidalgo.

Imenovanje ulice po Coco Chanel bit će politički osjetljivo s obzirom na, kako piše France presse, 'horizontalnu suradnju' legendarne modne dizajnerice s nacistima za vrijeme II. svjetskog rata u gradu koji se uglavnom izjašnjava za lijevu političku opciju.

  • +10
  • +7

Najpoznatiji modni citati slavne Coco Chanel

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Chanel je veći dio rata živjela u hotelu Ritz s tadašnjim ljubavnikom, pripadnikom njemačke tajne službe, barunom Hansom Guntherom von Dincklageom.