VRLO STRESAN PROCES

Prestajete pušiti? Trebat će vam pet godina i sedam pokušaja!

26.01.2011 u 10:33

Bionic
Reading

Prosječnom pušaču treba pet godina i sedam pokušaja da konačno prestane pušiti, pokazuje najnovije istraživanje

Stručnjaci su proučavali ponašanje 3000 pušača i bivših pušača, a uočili su da je većina njih prestala pušiti zbog zabrinutosti za zdravlje. Drugi česti razlozi za prestanak pušenja bili su neprivlačnost suprotnom spolu, povremen nedostatak zraka i osuda društva.

'Prestati pušiti je vrlo teško i taj proces donosi stres, posebno tijekom prvog tjedna nepušenja, kada je žudnja za cigaretom najjača. Da bi izdržao taj prvi tjedan, dobro je da pušač pored sebe ima nekoga tko mu može pružiti podršku', pojašnjava profesor Cary Cooper sa Sveučilišta Lancaster.

Stručnjaci kažu da je u određenim razdobljima dana vrlo teško pa je dobro da se čovjek okupira nečim. Dobro je, kažu, uvesti neki novi hobi u život i započeti vježbati jer to dokazano skreće pažnju sa želje za nikotinom.

Može pomoći i popis razloga zbog kojih je dobro prestati pušiti. Takav popis treba staviti na vidljivo mjesto, a uz to treba početi njegovati novi način razmišljanja, odnosno reći za sebe da ste nepušač, što je bolje nego kad za sebe kažete da ste bivši pušač. 'Žudnja za cigaretom traje svega nekoliko minuta pa borba i patnja neće dugo trajati', kaže profesor Cooper.

Istraživanje koje je pokrenula tvrtka Nicorette pokazalo je da je prvi tjedan od prestanka pušenja iznimno stresan. Naime, većina ispitanika rekla je da je to razdoblje stresnije od razvoda ili planiranja vjenčanja. Nakon tri mjeseca od prestanka pušenja, ljudi se počinju osjećati kao nepušači. Polovica ispitanika rekla je da se tijekom tog razdoblja udebljala, a petina njih udebljala se do granice pretilosti.