MODNI SVIJET OBAVIJEN U CRNO

Prerani odlazak Kate Spade, dizajnerice koja je zahvaljujući torbicama izgradila impresivno modno carstvo

06.06.2018 u 12:43

Bionic
Reading

U utorak je modni svijet preplavio šok nakon što se proširila vijest kako je u 55. godini života tragično preminula dizajnerica Kate Spade. Ljubitelji mode pamtit će je po modnim dodacima, pogotovo torbicama na kojima je izgradila respektabilno modno carstvo pod vlastitim imenom, koje je u međuvremenu prodala i posvetila se novim poslovnim izazovima

Do trenutka kada je objavljeno da je Kate Spade pronađena mrtva u svom njujorškom stanu u Park Avenueu, dizajnerica je radila na predstavljanju svojeg novog brenda, uloživši u njega milijune dolara zajedno sa svojim suprugom Andrewom.

55-godišnja dizajnerica je sa suprugom davne 1993. godine osnovala modni brend koji nosi njeno ime, a koji je godinama kasnije izrastao u impresivno modno carstvo. U to vrijeme Kate i Andrew još uvijek nisu bili vjenčani te je dizajnerica nosila prezime Brosnahan, no par je želio da ime brenda bude kombinacija njezina imena i njegovog prezimena.

Kate, koja je kasnih 80-ih provela u modnoj industriji radeći kao urednik modnih dodataka u magazinu Mademoiselle, vidjela je priliku na tržištu, a njezin su odvažan i šaren dizajn te uzbudljivi print u 90-ima postali cijenjeni među njujorškim ljubiteljicama mode, a osobitu su popularnost stekle torbe s potpisom Kate Spade.

  • +5
Kate Spade Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zahvaljujući zvijezdama koje su nosile njezine kreacije poput Gwyneth Paltrow i time doprinijele popularnosti brenda, prodaje je naglo skočila, a prihodi su 1998. dostigli 27 milijuna dolara. Puni nade u njezin napredak, Kate i Andrew su godinu dana kasnije zajedno s partnericom i bliskom prijateljicom Elyce Arons prodali 56% udjela tvrtke Neimanu Marcusu za 34 milijuna dolara.

Preostalih 44% vlasništva zadržali su narednih sedam godina, sve dok 2007. godine konačno nisu prodali i ostatak dionica za 59 milijuna dolara. Nakon jedva mjeseca dana, Neiman Marcus je tvrtku koja je tada bila u dugu prodao Liz Claiborne Inc za iznos od 124 milijuna dolara.

Claiborne je bila vlasnica sve do prethodne godine te je svu svoju energiju i napore uložila u izgradnju megapopularnog brenda namijenjenog publici s limitiranim budžetom.Torbe s potpisom Kate Spade postale su sve prisutnije, što je privuklo pozornost Tapestryja, tvrtke u čijem su vlasništvu i popularni luksuzni brendovi Coach i Stuart Weitzman.

Tapestry je otkupio Kate Spade & Co (tvrtku je preimenovala Liz Claiborne) za nevjerojatne 2,4 milijarde dolara, što je 20 puta više od početne vrijednosti tvrtke kada su na čelu još uvijek bili Kate i Andrew Spade.

Između 2007. i 2016. Kate i Adrew posvetili su se odgoju svoje kćeri te su pokrenuli tvrtku Partners & Spade, koja je započela s radom kao eksperimentalna, studijska tvrtka, a danas radi marketing brojnim njujorškim brendovima, uključujući i poznatom brendu naočala Warby and Parker.

Kate se posvetila svojem novom projektu za koji je silno željela da uspije. Riječ je o modnom brendu Frances Valentine, nazvanom prema imeniam njezinih djedova. Kako bi pomogla brendu da se razije te kako bi ju ljudi prestali povezivati s bivšim brendom Kate Spade, dizajnerica je promijenila ime u Kate Valentine Spade.

Kate Spade pronađena mrtva u svom stanu u Park Avenueu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U intervjuu koji je 2016. dala za The Wall Street Journal izjavila je kako ne žali ni zbog koje odluke te da ne bi mijenjala vrijeme koje je provela sa svojom kćeri za ništa na svijetu.

Financijski uspjeh Frances Valentinea ostao je u međuvremenu misterij. Dizajnerica se pohvalila kako ona i njezin suprug nisu posudili ni novčića, što znači da su sami investirali u razvoj novog brenda. Unatoč podršci modnih časopisa koji su brendu dali vjetar u leđa, Frances Valentine nije uspio postići isti uspjeh na blagajnama.

Kateine kreacije mogle su se kupiti na online stranicama brenda, kao i na stranicama i policama Bloomingdalesa, Saksa i Nordstroma. Cijena njezinih proizvoda je približna kao i ona s potpisom Kate Spade New York.

Dan prije nego što je objavljena dizajneričina smrt, održana je dodjela modnih nagrada koju dodjeljuje CFDA, a Kate koja je i sama članica koncila nije se pojavila na događanju u Brooklynu.

Društvene mreže preplavile su oproštajne poruke i izrazi sućuti od strane brojnih zvijezda.

'Želimo odati počast njezinom životu i velikom doprinosu modnoj industriji. Želimo izraziti iskreno saučešće obitelji', rekli su Diane von Furstenberg i Steven Kolb, dok je u izjavi CFDA stajalo kako je Kate bila 'izniman talent koji je imao nemjerljiv utjecaj na američku modnu scenu i na način na koji je svijet zbog nje doživljavao američke modne dodatke.

Bivša kompanije slavne dizajnerice također je izrazila sućut i žaljenje, kao i brojne poznate dame poput Chelsea Clinton i Ivanke Trump.