KRALJICA PLETIVA

Preminula francuska modna dizajnerica Sonia Rykiel

25.08.2016 u 13:56

Bionic
Reading

Francuska modna dizajnerica Sonia Rykiel umrla je u dobi od 86 godina, objavili su ured predsjednika Francoisa Hollandea i dizajneričina kći u četvrtak

'Sonia Rykiel bila je slobodna duha, pionirka koja je prokrčila vlastiti put', navodi se u izjavi iz ureda francuskog predsjednika.

'Ona nije bila inovativna samo u modi, već i u stavu te načinu života i ženama je ponudila slobodu kretanja', dodaje se.

Nathalie Rykiel, umjetnička direktorica modne linije Rykiel, rekla je: 'moja majka umrla je oko 5 ujutro u svojem pariškom domu od posljedica Parkinsove bolesti'.

Jedna od najistaknutijih modnih dizajnera koja je prozvana 'kraljicom pletiva' otvorila je svoj prvi butik 1968. godine.

Njezina se karijera razvila u jeku prosvjeda mladih 1960-ih dizajnom u kojemu je zamijenila staromodna odijela opuštenom odjećom i pletivo prugastog uzorka postalo je njezin zaštitni znak.

Kako stoji na njezinoj internetskoj stranici, Rykiel je pozvala žene da budu 'ekscentrične, zavodljive, tajnovite i da stvore vlastiti stil'.

Tijekom 2012. dizajnerica je objavila da joj je dijagnosticirana Parkinsonova bolest 15 godina prije.

U prvo vrijeme spoznaju o bolesti držala je za sebe, ali kad su simptomi postali previše očiti da bi ih mogla prikriti, progovorila je o tome u knjizi koju je napisala, navela je modna stranica WWD.