KARL LAGERFELD:

'Predstoji nam era modne skromnosti'

20.01.2009 u 14:00

Bionic
Reading

Karl Lagerfeld proglasio je kraj 'blještavog' razdoblja mode i najavio novu 'eru skromnosti'

Veteran mode, njemački dizajner Karl Lagerfeld ocijenio je da modnom svijetu predstoji 'era skromnosti' zbog velike krize i recesije koja je u zadnje vrijeme pogodila svijet.

Dok milijuni ljudi diljem svijeta ostaju bez posla i prihoda, a vodeće ekonomije padaju u recesiju, Lagerfeld je kriznu situaciju usporedio s proljetnim čišćenjem.

'Cijela ta kriza je kao veliko proljetno čišćenje – i moralno i fizičko', zaključio je Lagerfeld. 'Kreativne evolucije nema, ukoliko nemate dramatičnih momenata kao što je ovaj. Blještavilu je kraj. Crveni tepih s blještavim kamenjem je 'out'. Nazvao bih to 'novom skromnošću'', rekao je.

Nedavno je pak izjavio da smatra da bi recesija na modu mogla utjecati na 'dobar način'. 'Vidim to kao groznu, ali zdravu i korisnu stvar. To je medicinski tretman za svijet kakav je sada', kazao je.

Upitan o utjecaju krize na modnu kuću Chanel u kojoj djeluje kao glavni kreativni direktor, Lagrefeld je rekao da se ne brine previše:

'Posao se u zadnjih nekoliko godina toliko uvećao da, čak i da se prodaja odjednom umanji za 25 posto, bila bi tek na razini na kojoj je bila prije tri godine. A tada nismo bili siromašni.'

Prošlog je mjeseca Chanel otpustio 200 zaposlenika, što je potaklo zabrinutost za budućnost ovog luksuznog francuskog modnog brenda.