ATP VEGETA CROATIA OPEN

Predstavljena udruga Vina Bujštine

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.07.2012 13:38
  • Objavljeno 09.07.2012 u 08:23
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Na ATP Vegeta Croatia Openu predstavljena je novoosnovana udruga Vina Bujštine, udruga vinara koja trenutno okuplja 24 člana

Sjeverozapadna Istra iznimno je bogat i koncentriran kako vinski, tako i maslinarski kraj, zbog čega je i organizirana udruga Vina Bujštine. Udruga najavljuje početak promotivnih aktivnosti poput izrade vodiča vina Bujštine te dodatno označavanje vinskih cesta sjeverozapadne Istre.

Umaški turnir je zbog svog iznimno značajnog gourmet programa idealno mjesto za predstavljanje udruge javnosti.

Cilj udruge je promocija lokaliteta i posebnosti krajolika koji omogućuju jedinstvena vina te promocija autohtonih sorti, samih vinara te vinskog turizma općenito. Kao dio klastera turističkih zajednica Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja, udruga Vina Bujštine će aktivno raditi na promociji sjeverozapadne Istre kao eno-gastronomske destinacije te biti ključni vinski partner lokalnih ogranaka Hrvatske turističke zajednice.

Udruga vina Bujštine

Udruga vina Bujštine

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Udruga okuplja brojna imena vrlo značajnih hrvatskih vinara poput pionira istarskog vinarstva i najzaslužnijih za razvoj istarskog vinarstva Gianfranca Kozlovića, Morena Degrassija, Morena Coronice, Brune Ravalica i Marina Markežića Kabole. Mlade snage istarskog vinarstva također su iznimno važan dio Vina Bujštine, a uz predsjednika udruge Morena Ivančića u njoj su Danijel Kraljević Cuj, Patrik Sinković, Ireneno Celega, Franko Dešković, Rino Prelac i mnogi drugi koji će predstavljati perjanicu istarskog vinarstva idućih godina, ali i desetljeća.

Predsjednik udruge Moreno Ivančić prilikom predstavljanja zahvalio se zbog podrške lokalne zajednice i gradova Umaga, Novigrada i Buja te općine Brtonigla, s kojima će Vina Bujštine planirati zajedničke aktivnosti i daljnji razvoj udruge.

'Udruga će organizirati zajedničke aktivnosti vinara, od nabave opreme do zajedničkih nastupa na vinskim manifestacijama i drugih promotivnih aktivnosti', naglasio je Ivančić.

Moreno Degrassi prezentirao je napore koje su vinari sjeverozapadne Istre uložili u razvoj i promidžbu autohtonih sorti i vinske ponude te zaključio da se vina sjeverozapadne Istre prepoznaju širom Europe, što je osnova za kvalitetan razvoj udruge te kvalitativan i kvantitativan razvoj samih vinskih kuća.

Danijel Kraljević Cuj rekao je da je udruga vrlo važna za mlade vinare jer ih iskusniji kolege mogu uputiti u zamke i neočekivane probleme u prodaji i plasmanu vina, u čemu će im pomoći i sama udruga.

'Vina Bujštine okuplja i velik broj najpotentnijih vinara Istre, što je pretpostavka da će udruga imati sve veće značenje u budućnosti', zaključio je Kraljević.

Prva istarska vinarska zadruga osnovana je upravo u Bujama 1905, a pred Prvi svjetski rat djelovale su i zadruge u Umagu, Brtonigli i Novigradu s ukupnim godišnjim kapacitetom od 30.000 litara. Prva vinska cesta Bujštine osnovana je još 1990, a na području gradova Umaga, Buja, Novigrada i općina Brtonigle, Grožnjana i Oprtlja danas se nalazi značajna koncentracija najpoznatijih hrvatskih vinara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi