ONLINE STRASTI

Prednosti i mane ljubavnog života na Facebooku

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.02.2011 11:06
  • Objavljeno 17.02.2011 u 11:06
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Gotovo pa da i nema tinejdžera koji nema profil na Facebooku. Ova društvena stranica postala je u kratkom roku neizostavni dio života mnogih

Dakako, megapopularni Fejs postao je i arena za izražavanje osjećaja. Tako se jedan dan može pročitati: 'Volim te!' a već drugi saznati da je veza završila krahom. Također, javljaju se i sasvim novi oblici ljubavnog ponašanja. Kao flert može poslužiti npr. stalno bockanje na Facebooku, a o dečku/curi može se puno toga saznati ako ga/je uhodimo na Facebooku.

Oni koji su, pak sretno zaljubljeni svoju povezanost izražavaju updatanjem profila u isto vrijeme istim stvarima te slanjem raznih aplikacija.

Zbog čega je Facebook postao tako popularan među tinejdžerima za izražavanje ljubavi? Donosimo nekoliko mogućih razloga:

Brz odgovor

Nešto staviš na zid, a ubrzo dobiješ lajkove ili kakve komentare. Instant poruke, nema puno filozofiranja i čekanja. I znaš da te netko sluša. Također, ako famozni/a on ili ona odgovori na neku tvoju izjavu, veće su šanse za komunikaciju i razvijanje odnosa.

Pozitivan odgovor

Ako ti treba rame za plakanje zbog uništene ljubavi, to ćeš sigurno dobiti na Facebooku. Isto je i s dijeljenjem sreće zbog nove zaljubljenosti. Želiš li da cijela škola sazna da si sretan zbog nove ljubavi, dovoljno je objaviti na Facebooku i vijest će se proširiti poput munje. Nema puno muke.

 photl.com

photl.com

Izvor: photl.com / Autor: photl.com


Fotka govori više od tisuću riječi

Ne treba puno pisati ni objašnjavati. Dovoljno je samo uploadati fotku i sve se iz nje može iščitati.

Lak dolazak do informacija

Potrebno je samo kliknuti na profil i mnogo toga se sazna. Ovako je i uhođenje potencijalne drage ili dragog postalo dio dnevne rutine. Puno informacija za malo vremena i truda.

Lakši flert

Puno je lakše nešto napisati na nečijem zidu ili poslati aplikaciju ili započeti bockanje, nego što bi to bilo u stvarnom životu.

Lakši prekid

Nažalost, mnogima je i lakše prekinuti preko društvene mreže nego u četiri oka. Ovo se svakako ne može svrstati u obrasce lijepog ponašanja, ali nekim tinejdžerima je i to pomalo kul, iako pri tome nimalo ne vode računa o nečijim osjećajima.

Lakše upoznavanje

Na svakom profilu već postoje fotke, omiljene grupe, aplikacije i slično. Ovako lakše upoznajemo i nekada sasvim nepoznatu osobu i zaljubljujemo se. Ipak, treba biti posebno oprezan, jer nepoznate osobe često mogu objaviti sasvim neistinite stvari o sebi te mogu biti prikriveni pedofili.

Jedno je istraživanje na 10.000 tinejdžera i adolescenata od 16 do 21 godine života donijelo vrlo zanimljive rezultate:

- 79 posto tinejdžera dodaje kao prijatelja na Facebooku osobu s kojom je u vezi tek tjedan dana.
- 60 posto tinejdžera svakog dana provjerava profil svog dragog ili drage jednom dnevno, a čak 40 posto provjerava ga nekoliko puta u danu!
- 43 posto tinejdžerica odlučuje prema profilu s Facebooka hoće li izaći na spoj s nekim dečkom, a to čini 33 posto dečki.
- tek 12 posto tinejdžerica i 17 posto tinejdžera smatra da je nevažno objaviti na Facebooku da imaju novu curu ili dečka.
- čak 10 posto tinejdžera dobilo je nogu preko Facebooka.
- 73 posto tinejdžera ostavlja bivšu/bivšeg kao Facebook prijatelja i nakon raskida.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi