Znate li?

Prava četkica i vodica superheroji su u borbi za zdravlje vaših zuba

13.09.2017 u 10:09

Bionic
Reading

Važno je napomenuti da je bitno koristiti pravilnu četkicu i ispravnu tehniku četkanja jer u protivnom može doći do ogoljenja zubnih vratova, ali i brojnih drugih problema...

Oralna higijena važna je za zdravlje cijele usne šupljine, zubi, zubnog mesa i parodonta. Pravilnom i redovnom oralnom higijenom možete spriječiti nastajanje plaka koji uzrokuje nastajanje dentalnih bolesti. Nepravilnom oralnom higijenom dolazi do češće pojave karijesa, zubnog kamenca, lošeg zadaha, krvarenja desni, gingivitisa i parodontitisa. Cilj oralne higijene je ukloniti što više plaka i odgoditi njegovo ponovno stvaranje. Prilikom oralne higijene trebate koristiti zubnu četkicu, pastu za zube, interdentalnu četkicu i tekućinu za ispiranje usne šupljine.

Kako odabrati pravu četkicu?

Zubnu četkicu i pastu za zube koristimo za pranje zubi kako bi se održala osnovna oralna higijena usne šupljine. U današnje vrijeme na tržištu imamo velik izbor četkica za zube. Možemo izabrati kakav oblik drške i glave četkice želimo, možemo izabrati oblik, boju, dizajn i proizvođača. Poželjno je odabrati četkice za zube koje imaju gusto raspoređena mekana i jako mekana vlakna jer takav raspored i vlakna neće štetiti zubnom mesu. Važno je napomenuti da je bitno koristiti pravilnu tehniku četkanja jer u protivnom može doći do ogoljenja zubnih vratova.

Vlakna četkice za zube postavljaju se pod kutom od 45⁰ prema plohi zuba, tako da se pola četkice nalazi na zubu, a pola na zubnom mesu. Uz četkicu za zube, pasta za zube je najbitniji proizvod za održavanje oralne higijene. Važno je izabrati dobru pastu za zube kako biste spriječili pojavu karijesa, a ima i antiseptičko djelovanje te uklanja zadah iz usta. Situacija prilikom odabira paste za zube slična je odabiru četkice za zube, ima ih raznih vrsta i proizvođača. Sve zubne paste služe za uklanjanje zubnih naslaga, tj. hrane i vaš je izbor koju ćete koristiti, a najbitnije je odabrati pastu koju ćete redovito i pravilno upotrebljavati. Uz korištenje četkice i pastu za zube, dobro je da koristite interdentalne četkice i tekućinu za ispiranje usne šupljine.

Što još možete učiniti? 

Interdentalne četkice služe kao pomoćno sredstvo za održavanje higijene, a one mogu biti tanke, okruglog ili stožastog oblika s malim dlačicama na vrhu. Neke od njih imaju kratku ručku za lakše rukovanje, a neke od njih imaju dugu ručku. Najbolje čiste međuzubni prostor jer mogu doći do teže dostupnih mjesta. Važno je koristiti odgovarajuću veličinu jer premala četkica neće dovoljno dobro očistiti interdentalni prostor, a prevelika neće moći ući u međuzubni prostor. Ako sami želite odrediti veličinu koja vam odgovara, pokušajte s više različitih veličina četkica, počevši od najmanje prema najvećoj.