KONFERENCIJA U ZAGREBU

Poznati stručnjaci o razvodu: Otuđenje je u suštini pokušaj kontrole drugog roditelja i djeteta, a sve preko leđa djeteta

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 17.09.2020 13:50
  • Objavljeno 17.09.2020 u 13:42
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: ronstik / Alamy / Alamy / Profimedia

Hrvatska je domaćin 3. europske konferencije s međunarodnim sudjelovanjem EAPAP-a (Europske asocijacije praktičara otuđenja od roditelja - European Association of Parental Alienation Practitioners), koja se u organizaciji Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba održava do 18. rujna 2020. u obliku webinara

Otuđenje predstavlja oblik emocionalnog zlostavljanja djeteta, u kojem se dijete pod utjecajem jednog roditelja odbaci drugog roditelja i otuđi se od njega (a da taj roditelj nije zlostavljač, niti loš roditelj), pri čemu razvija ozbiljne negativne posljedice po mentalno zdravlje i prilagodbu u cjeloživotnoj perspektivi.

O toj problematici izlažu i raspravljaju svjetski i regionalni eksperti, odnosno, 18 inozemnih te 14 domaćih predavača, a prijavljeno je više od 400 sudionika iz cijelog svijeta. Cilj je konferencije ujednačiti postupanje u ovakvim slučajevima u cijelom sustavu zaštite djece, kao i donijeti smjernice za prijeko potreban terapijski rad s ovom djecom i obiteljima.

Uvodni govor konferencije održala je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, klinički psiholog i psihoterapeut, ravnateljica Poliklinike koja je domaćin. 'Naša zemlja izabrana za domaćina ovogodišnje konferencije, s najcijenjenim stručnjacima iz cijelog svijeta. Ova konferencija nije samo uspjeh stručnjaka, to je ogroman hrvatski, zagrebački i regionalni korak prema europskoj i svjetskoj pozornici u zaštiti djece. I planiramo opravdati to povjerenje', istaknula je.

U uvodnom dijelu je renomirani psihoterapeut Nick Woodall iz Velike Britanije, kao predstavnik 'Family Separation Clinic' koja je i suorganizator ovogodišnje konferencije, predstavio organizaciju i djelovanje EAPAP-a. Posebno je naglasio da su u rad EAPAP-a uključeni stručnjaci iz 15 zemalja Europe, da surađuju sa stručnjacima - kliničarima iz Sjeverne Amerike, Azije, Afrike, Australije i Azije. 'U otuđenju se radi o pitanju zaštite djece, a ne kontakata i skrbništva. Gledajmo zašto se dijete patološki stopi s jednim roditeljem umjesto zašto odbija drugog roditelja. Dijete se 'stopi' s roditeljem od kojeg osjeća prijetnje kako bi ih izbjeglo', istaknuo je on.

Svjetska ekspertica na području otuđenja Dr. Jennifer Harman iz SAD-a naglasila je: 'Otuđenje se u obiteljskoj dinamici može smatrati i ekstremnim nasiljem, ne samo prema djetetu, nego i prema drugom roditelju. Otuđenje je u suštini pokušaj kontrole drugog roditelja i djeteta, a sve preko leđa djeteta. Postupnost i davanje vremena roditelju da se samostalno promijeni u otuđenju ne donosi rezultate'.

Karen Woodall iz Velike Britanije istaknula je veliku odgovornost sustava zaštite djece. 'Stručnjaci mogu doprinijeti problemu, ili biti dio rješenja', naglasila je, referirajući se na važnost prepoznavanja i dijagnostike kod problema otuđenja djece, odnosno, zlostavljanja.

Prva dva dana konferencije namijenjena su stručnjacima koji rade s djecom, a treći je dan otvoren za javnost, posebno kao edukacija zainteresiranim roditeljima.

'Separacija roditelja, otuđenje i oporavak djeteta: Razvoj standarda dobre prakse' (Parental Separation, Alienation and Splitting: Healing Beyond Reunification') naziv je 3. europske konferencije s međunarodnim sudjelovanjem EAPAP-a, a na internetskoj stranici konferencije dostupan je program za sva tri dana i predstavljeni su međunarodni i regionalni predavači, stručnjaci iz područja psihologije, psihijatrije, pedijatrije, prava, socijalnog rada.