KANADSKA ZAPAŽANJA

'Povijest Rijeke pravi je mamac za turiste'

21.02.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Očaravajuća industrijska baština Rijeke, jednakim intenzitetom djelovala je i na kanadskog novinara Noaha Richlera koji je, zahvaljujući susretu s lokalnim turističkim vodičima, otkrio mnogo zanimljivih činjenica o ovom hrvatskom lučkom gradu koje je odlučio predstaviti i podijeliti sa svojim čitateljima

'Nije slučajnost da su mnoge scene HBO-ove hit-serije 'Igra prijestolja' snimane upravo u Hrvatskoj. Hrvati žive pod zastavom, a taj izraz svojevrsni je aksiom za opstanak u zemlji kovanoj u ratovima koji se protežu daleko u povijest. Stajati pod zastavom koja se stalno mijenja – hrvatska je realnost. Potkovana planinama i obalom koja je povijesno podijelila Balkan od sjeverne Europe, Kvarner kao najsjevernija hrvatska luka, geografsko je raskrižje u ovoj povijesnoj podjeli', objašnjava svojim čitateljima kanadski novinar Noah Richler nastavivši: 'Hrvatska živi pod vlastitom zastavom od 1991. godine, kada je postala suverena država. Od 2013., hrvatska zastava dijeli prostor na stupovima sa zastavom Europske unije.

Riječani su naviknuti na promjenu zastave pod kojom žive i stoje. Od života pod zastavom Jugoslavije, fašističke Italije, pa sve do povijesno udaljene Austro-Ugarske Monarhije, no tijekom posljednjih pola stoljeća - industrijska zastava leti iznad svih. Najočitiji je dokaz za to lukobran koji se prostire na više od kilometar i pol ispred riječke luke. Njegova zapanjujuća dužina dokaz je pomorskog prometa naglo zakočenog uslijed balkanskih ratova. Nekoć prestižnoj pomorskoj luci Austro-Ugarske Monarhije, kasnije u službi maršala Josipa Broza Tita i Pokreta nesvrstanih, ni mirni periodi nisu mogli pripomoći uslijed munjevitog razvoja autocesta i zračnih luka koji su joj ukrali poslovni monopol.

'Rijeka je bila meka 60-ih godina. Njezina velika luka i dalje je aktivna, a većina tvornica još nije zatvorena. Rijeka je nekoć postojala kao grad u koji su svi dolazili u potragu za poslom. Rijeka je mjesto u koje si dolazio pronaći novi život', objašnjava turistički vodič Ivan Olenjuk svom kanadskom gostu.

'Atrakcije poput riječkog HNK-a, Korza i Trsata, stare srednjovjekovne utvrde, nisu zanimljive isključivo povjesničarima, već i umjetnicima, glazbenicima, kustosima i nekim novim vrstama turista. Vodiči poput Ivana Olenjuka i Ivana Goloba u sklopu turističke ture industrijskom Rijekom, upoznat će vas s očuvanim mletačkim freskama u šećernom skladištu nasuprot željezničke stanice i povest na put do Hartere – nekadašnje tvornice papira smještene u pukotini tjesnaca koji reže središte grada. Olenjuk svoje vodičke usluge, između ostalih, temelji na obilasku gradskih tržnica, a zatim vas vodi u jedan od riječkih restorana kako biste sami pripremili domaće specijalitete od lokalnih namirnica. Olenjuk će vam također pomoći u pronalasku zanimljivih barova dok će vas paralelno informirati o zanimljivostima grada, odnosno pokazati njegovu očaravajuću industrijsku baštinu', opisuje Richler