savršen povrtnjak

Posadite ovo povrće u lipnju i u plodovima uživajte sve do kraja rujna

01.06.2023 u 10:43

Bionic
Reading

Lipanj je savršen mjesec za sadnju korjenastog povrća u čijim ćete plodovima uživati sve do kraja rujna

Mnogi zaljubljenici u sadnju povrća u lipnju dolaze na svoje jer upravo je taj mjesec idealan za sadnju mnogobrojnih vrsta koje će uspješno rasti u gotovo svačijem vrtu.

S obzirom na temperature zraka i zemlje koje su sve više, no i dalje ne previsoke, lipanj je savršen mjesec za sadnju korjenastog povrća kojem je ključno izbjeći mraz i zamrzavanje tla.

Sadnja povrća u vrtu mnogima je privlačna jer je financijski isplativa te dolazi sa stopostotnom garancijom bio uzgoja, a mora se priznati i kako postoji nešto osobito zadovoljavajuće u konzumiranju hrane iz vlastitog uzgoja!

Kako biste u uzgoju vlastitog povrća bili što uspješniji, eksperti za održavanje vrta izdvojili su nekoliko vrsta koje će posebno će dobro rasti ako ih posadite upravo u ovom periodu!

Rotkvica

Kako biste uživali u plodovima ukusne rotkvice, potrebno ju je sijati svaka dva tjedna. Ako je želite jesti i u hladnije doba godine, birajte orijentalne sorte koje se sade u lipnju i plod daju tek za nekoliko mjeseci.

'Za uspješan rast ključno je održavanje zemlje koja mora biti očišćena od korova te konstantno vlažna kako bi korijen dobio dovoljno hranjivih tvari. Najbolji pokazatelj uspješne sadnje su veliki i lijepi listovi', rekao je ekspert za vrtove Sean Lade za Express.

Mladi luk

'Mladi luk je povrće koje se lako uzgaja i još lakše održava. Može se saditi već u ožujku, no i ako ga sada posadite, svaka tri tjedna ćete moći uživati u plodu sve do rujna ili listopada', kaže Lade.

Posaditi možete sjeme ili sadnicu, u dobro drenirano tlo na poziciji bogatoj suncem. Usjev je potrebno redovito zalijevati i micati zbijene sadnice. Tlo možete obogatiti izbalansiranim gnojivom.

Plod uberite kada postigne visinu od 15-20 cm te ga prilikom vađenja odrežite blizu korijenu tako da dio korijena ostane u zemlji kako bi nanovo rastao.

Bundeve

Bundeve zahtijevaju mnogo gnojiva, vode i brige kako bi dale bogat plod. Nikako ne vole hladno vrijeme pa je lipanj idealan za njihovu sadnju.

Birajte sunčanu poziciju i osigurajte im veličinu zemlje od barem 25 s 25 cm kvadratnih, a zemlju obogatite gnojivom. Pripazite da ostavite što veći razmak između sadnica te ih redovito zalijevajte.

Kineski kupus

Ako ste u potrazi za novitetima u svom vrtu te želite posaditi nešto originalno, kineski kupus mogao bi biti prava stvar za vas!

Poznat i pod nazivom Pak Choi, dobar je odabir za sadnju jer je njegov plod iznimno bogat mineralima i vitaminom C te je blažeg okusa od klasičnog kupusa.

'Ključno je posaditi ga kada ne postoji rizik od mraza, odnosno početkom ljeta. Uz obilje sunca, gnojiva i vode sigurno ćete dobiti bogatu žetvu', zaključuje ekspert za sadnju povrća u vrtovima.