obožavaju sjenu

Vrt vam je u hladu? Nema problema, ove divne biljke u njemu će blistati punim sjajem

27.05.2023 u 22:07

Bionic
Reading

Iskusni vrtlari izdvojili su nekoliko lijepih biljaka koje će najbolje rasti upravo u sjeni te svojim efektnim izgledom unijeti sjaj i u duboki hlad

Mnogi obožavatelji uređenja vrtova nailaze na problem ako imaju vrlo malo prostora za sadnju na direktnoj svjetlosti. Oni najbolje znaju da većina sadnica ne uspijeva u hladu ili raste znatno sporije i siromašnije.

Srećom, postoji i nekoliko prelijepih koje će mnoštvo hlada - apsolutno obožavati! U nastavku donosimo nekolicinu vrsta koje bez poteškoća možete saditi u svom vrtu s obiljem hlada i uživati u njima cijelog ljeta.

Kaladij

'Obožavam saditi u malim prostorima, a vrtovi s mnoštvom hlada najčešće su upravo manjim dimenzijama. Za njih uvijek biram kaladije jer volim šarenilo na njihovim listovima', kaže Kaylyn Hewitt, stručnjakinja za uređenje vrtova, te napominje i kako će izvrsno izgledati u teglama na prozorima.

Njihovi listovi blistavo će cvati nekoliko mjeseci u toplijem dijelu godine, a nakon toga odlaze u zimski san. Na izbor imate pregršt uzoraka boja na listovima koje variraju u raznim kombinacijama zelene, bijele i ružičaste.

Balzamina

Balzamina je još jedna biljka koju je lako uzgajati na mjestima na kojima nema dovoljno Sunčeve svjetlosti.

'U djelomičnoj sjeni raste vrlo gusto i bogato, a njene boje momentalno obasjavaju prostor', objašnjava Hewitt.

Jedino što treba uzeti u obzir jest da ovo cvijeće treba zaštititi od vjetra. Dakle, ako živite u vjetrovitom podneblju, najbolje je razmisliti o nekoj drugoj sadnici koja uživa u sjeni.

Dragoljubi

Ove šarmantne sadnice osvajaju kombinacijom žute, narančaste i crvene boje, a ona predivno izgleda u kontrastu s ponešto mračnim prostorom punim hlada.

Zanimljivo je i to da su jestive i bogate vitaminom C, čime su odličan dodatak salati ili kao vizualni detalj bilo kojem jelu.

Brzo rastu i dodatno gnojivo samo bi usporilo njihov cvat. Privlače gusjenice i lisne uši, zbog čega su na glasu kao biljke koje potiču rast u vrtu jer štite druge sadnice, a posebno povrće.

Kolokazija

Poznata i kao slonovo uho, ova biljka oduševit će vas velikim listovima i rastom do dva metra, pa može posložiti kao prirodna ograda koja će vam omogućiti više privatnosti.

Preferira plodno i uvijek vlažno tlo, s dobrom drenažom. Potrebno ju je često zalijevati, a preporuka stručnjaka jest i obogaćivanje zemlje kompostom. Iako odlično uspijeva u hladu, podjednako će izdašno rasti i izložena svjetlosti.

Monstera

Monstera je jedna od omiljenijih sobnih biljki koja krasi brojne urede i domove, ponajviše zato što je posve nezahtjevna za održavanje. Srećom, jednako dobro uspijeva i vani, u pretežitom hladu!

Zalijevajte je tek kad primijetite da se zemlja posve osušila, a ako primijetite da su listovi počeli dobivati žute tragove, znajte da ste pretjerali s količinom vode.