SVESTRANA I CHIC

Ponovno dominira: Omiljenu jaknu Francuskinja isplati se imati u ormaru

26.10.2023 u 12:58

Bionic
Reading

Kao što je baloner simbol britanske modne kuće Burberry, jakna od tvida zaštitni je znak francuskog Chanela i chic Francuskinja

Stilska reputacija francuskih žena dobro je uspostavljena. Poznate po svojoj legendarnoj klasi i jednostavnosti, one su prave it djevojke čiji stil fascinira ljubiteljice mode diljem svijeta, toliko da ne prestaje inspirirati i biti kopiran. I to s dobrim razlogom.

Chic Francuskinje ne teže ekstravaganciji, a njihove stajlinge i ormare redovito krase jednostavni komadi poput balonera, mornarske majice ili odijela. Ove sezone u posebnom fokusu nalazi se njima omiljena jakna od tvida koja, prema riječima bivšeg Chanelovog dizajnera Karla Lagerfelda, baš nikada ne izlazi iz stila.

  • +11
Jakne od tvida Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Nakon što je prije više od 60 godina predstavljena javnosti, jakna od tvida u svim svojim verzijama kontinuirano krasi kolekcije francuske modne kuće, uz prošivene torbe i cipele s 'kapicom' kao zašitni simbol brenda.

Kako ove sezone nositi jaknu od tvida

Dizajnirana u slavnoj francuskoj kući Chanel 1954. godine, jakna od tvida brzo se etablirala kao stilski nezaobilazan komad. Tijekom godina brojni su brendovi usvojili njen minimalistički kroj i originalan dizajn unaprijedili materijalima poput kože, vune s petljama ili čak antilopa.

U odnosu na brojne druge modele namijenjena ne tako hladnim danima, prednost jakne od tvida leži u činjenici što je nosiva u svim prigodama.

  • +7
Jakne od tvida u stajlinzima street style zvijezdi Izvor: Profimedia / Autor: Avalon.red / Avalon / Profimedia

Nosi se uz ravne traperice, satenski top uvučen u njih i baguette torbu u večernjoj varijanti ili široke hlače odijela, T-shirt i balerinke u poslovnom okruženju. Jedno je sigurno: stiliziranje ove jakne puno je lakše nego što bi na prvu mogli pomisliti, a najbolji dokaz za navedeno su inspirativni stajlinzi street style zvijezdi s tjedana mode u svjetskim metropolama.