NAGRADNJAČA

Poklanjamo vam sjemenke chia

21.06.2013 u 09:56

Bionic
Reading

Chia po količini vitamina i minerala premašuje mnoge druge poznate izvore hranjivih tvari: sadrži dvostruko više proteina nego bilo koje druge sjemenke ili zrna, dvostruko više kalija nego banane, tri puta više antioksidansa od bobičastog voća, pet puta više kalcija od mlijeka i tri puta više željeza nego špinat! One također sadrže i mnoge druge vitamine i minerale: magnezij, fosfor, kalcij, cink, mangan, vitamine A, D, K i E i vitamine B-skupine, s izuzetkom B12

Sjemenke chia povećavaju fizičku izdržljivost i cjelokupno zdravlje ljudskog tijela. Sadrže nevjerojatne količine omega-3 masnih kiselina – koje predstavljaju 60% ukupnih masnoća u sjemenkama. Omega-3 masne kiseline u našem tijelu postoje u premalim količinama da bi se zadovoljile potrebe za njima, a potrebne su u svim fazama života: od velike su važnosti za funkcioniranje krvožilnog sustava, sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka i snižavaju razinu triglicerida u krvi. Dugo vremena se mislilo da su jedini izvor omega-3 masnih kiselina ribe i riblje ulje, ali se pokazalo da omega-3 sadrže i neki biljni izvori (i to u većim količinama od ribe), primjerice laneno sjeme, ali je chia ipak bogatiji izvor.

Sjemenke chia su također jedinstvene jer imaju izuzetne hidrofilne sposobnosti, što znači da na sebe vežu vodu. Uvjerite se sami: žličicu sjemenki dodajte u vodu, sok ili bilo koju drugu tekućinu - već nakon 10 minuta sjemenke će najmanje udvostručiti izvorni volumen. Ne samo da smo dobili toliko ukusan obrok, nego čak i bolju probavu. Na taj način natopljene sjemenke chia hidratiziraju tijelo i olakšavaju prolaz hrane kroz probavni sustav, ali i pomažu regulaciji ravnoteže elektrolita u tijelu i naše stanice se opskrbe prijeko potrebnom tekućinom. Probava je olakšana i poboljšana, a apsorpcija hrane u crijevima povećana.

Unos sjemenki chia je povezan s gubitkom tjelesne težine ubrzavanjem apsorpcije i razgradnjom masnoća, a također daju dugotrajan osjećaj sitosti i imaju nizak glikemijski indeks. Idealan dodatak prehrani za sportaše, jer osim hidratacije i ravnoteže elektrolita omogućuju učinkovitu i brzu regeneraciju mišića i ostalih tkiva. Budući da ne sadrže gluten, također su pogodne za ljude koji su na njega alergični ili ga izbjegavaju.

Istraživanja su pokazala poboljšanje kod ljudi sa dijabetesom tipa 2 koji konzumiraju sjemenke chia. U velikom istraživanju na Sveučilištu u Torontu profesor endokrinologije i nutricionističkih znanosti istraživao je dugoročne učinke uzimanja chie u dijabetičara. Rezultati su pokazali da pomažu regulirati šećer u krvi, smanjuju previsok krvni tlak i smanjuju osjetljivost bolesnika na infekcije. Chia sjemenke su povezane s preventivnim aktivnostima protiv raka, pomažu u jačanju kose i kože, smanjenju razine lošeg kolesterola u krvi, sprečavanju visokog krvnog tlaka i stvaranju krvnih ugrušaka, te također ublažavaju poteškoće menopauze te menstrualne probleme.

Sjemenke chia umiješajte u žitarice, jogurt, smoothie, umake, salate. Mogu se koristiti kao sredstvo za želiranje. Prije uporabe, potopiti u vodi ili drugoj tekućini (sok, mlijeko) na 10 minuta. Jedna žlica sjemenki može zamijeniti jedno jaje pri pečenju. Sjemenke se mogu koristiti u pripremi bezglutenskog kruha.

Preporučuje se da ih uvijek dodate u jelo na kraju, tako da nisu podvrgnute toplinskoj obradi, jer će izgubiti većinu svoje hranjive vrijednosti.
Sjemenke chia vas sigurno neće razočarati, posebno ako se koriste u raznim svježim jelima, a osobito slasticama – pokušajte s receptima dolje i uvjerite se sami!

Tportal.hr i bio&bio, koji ima novi brend superhrane, poklanjaju vam tri paketa sjemenki chia!

Nagradu su osvojile:

Jasenka Kovačević
Zrinka Mikulić
Veronika Ilić

Nagrade šaljemo poštom na kućnu adresu.