MASKE NA LICE

Počinje 183. Samoborski fašnik

26.01.2009 u 15:30

Bionic
Reading

U Samoboru 13. veljače po 183. put vlast preuzimaju maske, a glavni gradski trg središte je Slobodne Fašničke Republike u kojoj vladaju smijeh, društvena satira i zabava

U režiji tradicionalnih fašničkih likova Srake, Princa Fašnika, Suca i Fiškala, za vrijeme vikenda i na pokladni utorak u Samoboru goste očekuje bogati zabavni program - nastupi popularnih glazbenika i maskiranih grupa iz cijele Hrvatske, izbori za najbolje maske te mnoštvo maskiranih posjetitelja. Posebno je atraktivan Dječji fašnik koji se održava vikendima ujutro, povorka maskiranih alegorijskih kola 22. veljače te kraj - spaljivanje lutke Princa Fašnika 24. veljače.

Sve to garancija je dobrog provoda na samoborskim ulicama za posjetitelje svih generacija, a za više informacija o programu pogledajte na stranici: www.samoborski-fasnik.com

Fašnik traje od 13. do 24. veljače, a na programu pogledajte spelancije (ludorije) Srake, Princa Fašnika, Suca i Fiškala, nastupe maskiranih grupa i popularnih glazbenika, a možete se prijaviti i na izbor najboljih maski. Ovog puta Fašnik nema jednu temu, nego je svaka večer posvećena drugoj temi:

petak, 13. 2. - Petak 13. - otvorenje Fašnika
subota, 14. 2. - Fašnička ljubavna priča
nedjelja, 15. 2. - Samoborska bajka
petak, 20. 2. - Disco groznica
subota, 21. 2. - Samoborska 1001 noć - biseri Orijenta
nedjelja, 22. 2. - Eko-ever-green festival – 'škart art'
utorak, 24. 2. - Fašnik gori ili svi smo mi Celebrity - paljenje lutke Princa Fašnika

Svi oni koji ne znaju kako se maskirati mogu se, prema programu, prigodno preobući u vampire, vukodlake, čudovišta, poznate ljubavne parove, likove iz bajke, disco plesače, beduine, šeike, trbušne plesačice ili što već nađu u podrumima ili na tavanima - glavno je da se reciklira dok se maskira! U Samoboru se za Fašnik ne maskiraju samo ljudi, već i cijeli grad - ulice, trgovi i lokali mijenjaju svoj izgled šaljivim ilustracijama i natpisima.

Samoborski fašnik najvažnija je i najveća turističko-zabavna manifestacija Samobora. S tradicijom koja traje već 183 godine među najstarijim je i najvećim hrvatskim pokladnim svečanostima. Danas je to moderni festival maski koji uspješno njeguje tradiciju i omiljeno je odredište Zagrepčana i ostalih gostiju, a za vrijeme njegova održavanja Samobor posjeti i do 200.000 gostiju.

Simboli Samoborskog fašnika su likovi Sraka, Princ Fašnik, Sudec i Fiškal
, koji 13. veljače preuzimaju ključeve grada i upravljaju Samoborom do 24. veljače. Sjedište samoproglašene Slobodne Fašničke Republike je glavni gradski trg gdje je organiziran zabavni program. Svečano otvaranje Fašnika je u petak, 13. veljače, od 18 sati, kada nastupa Fašnički bend, nakon čega slijedi doček fašničke povorke, predaja ključeva grada i svečano proglašenje Slobodne Fašničke Republike uz glazbeni program.

Posebno je maštovit Dječji Fašnik koji najbolje pokazuje što je sve dječja mašta u stanju zamisliti i izraditi uz pomoć učitelja i odgajatelja. Djeca vikendima mogu uživati u zabavnom programu s uličnim zabavljačima, žonglerima, klaunovima, animatorima, nastupima dječjih zborova, Srakotrku, dječjem balu ili se uključiti u Srakine likovne radionice i izbor najmaštovitijih maski. Tradicionalna velika povorka maskiranih grupa osnovnih škola i vrtića s područja grada Samobora i okolice na programu je u nedjelju, 15. veljače.

Još jedna atrakcija Fašnika je povorka mjesnih odbora, u nedjelju, 22. veljače, kada stanovnici mjesnih odbora iz okolice grada na svojim maskiranim alegorijskim kolima izvode tradicionalne spelancije na razne aktualne društvene teme.

Fašnik završava u utorak, 24. veljače
, tradicionalnim suđenjem Princu Fašniku, kojeg optuže za sve grijehe i sve zlo koje se u Samoboru za njegove vladavine zbilo, zatim ga spale u nadi da će spaljivanjem Princa Fašnika nestati sve zlo, da ćemo se pročistiti od svega lošeg i da će (n)ova godina biti bolja i ljepša.

Dođite u Samobor od 13. do 24. veljače jer: 'Bedaki noriju svaki dan, a pametni samo na Fašnik!'