ZA SRAMEŽLJIVE DEČKE

Poboljšaj komunikaciju u četiri koraka

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.10.2010 10:05
  • Objavljeno 04.10.2010 u 10:05
tinejdžer dečko

tinejdžer dečko

Izvor: Corbis / Autor: Kevin Dodge/Corbis

Često ti se događa da zbog srama i neugode ne možeš nikome pristupiti, pa čak i ako se nalaziš na nepoznatom mjestu i trebaš pitati za smjer? Kad se radi o pristupanju curama – o tome ne trebamo ni pričati jer upravo zbog srama već dugo nemaš curu?

Hm, iznenadio bi se koliko dečki imaju problema s ovim. Često su najveći kuleri to samo u svom društvu, a kad to trebaju biti prema nekom nepoznatom – stisnu se i kao da su manji od makovog zrna. Ipak, ne očajavaj jer sve se u životu može naučiti, pa tako i pristupanje drugim ljudima, a prije svega ti ovo može pomoći želiš li prići onoj curi koju već dugo skicaš.

Govor tijela je važan

Kako ćeš postaviti svoje tijelo dok se obraćaš drugima, jako je važno. Ako prekrižiš ruke na prsima, ostavit ćeš jako loš i negativan dojam. Ovako postavljene ruke čist su znak agresije i zatvorenosti, što sigurno ne želiš. Stoga lagano nagni glavu prema osobi s kojom razgovaraš, ruke opusti uz tijelo ili ih lagano savij u laktovima. Također, cijeli gornji dio tijela možeš lagano nagnuti prema osobi s kojom želiš razgovarati, ali pripazi da ne upadaš u njezin prostor.

Kontakt očima

Prvi kontakt između dvije osobe zapravo je kontakt očima. Njime se ostvaruju i prve impresije, stoga ga nikako ne treba zanemariti. Želiš li nekome prići, prvo ga fokusiraj pogledom. Ako druga strana odmah spusti pogled, bolje odustani. Naime, sigurno ne želiš biti  naporan poput hostesa koje po trgovačkim centrima nešto nude i skaču ljudima za vrat iako im očima i tijelom jasno poručuju da ih ne zanimaju.

Osmjehni se

Ne moramo se u određenom trenutku osjećati sretnima da bismo drugim ljudima poklonili osmijeh. Osmijeh označava i namjeru, dobru dakako. Namjeru da smo spremni za prijateljsku vezu, da imamo pozitivne i čiste ideje i namjere. Dakle, nasmiješi se! Ne moraju ti se odmah vidjeti kutnjaci, već pokloni smireni, prijateljski osmijeh.

Pozdravi

U ovo vrijeme SMS i internetskih poruka kao da smo pomalo zaboravili na dobri stari pozdrav. Baš kao što stari Rimljani nisu mogli bez onog 'ave', isto tako nezamislivo je prići drugoj osobi bez pozdrava. Može to biti 'bok', 'dobar dan', 'haj' ili već što ti je omiljeno. Bez pozdrava sve bi moglo izgledati pomalo obezglavljeno, a možeš ostaviti i dojam da si nekulturan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi