DANI HRVATSKOG KULINARSTVA

Pobjednici Kamelija kupa su učenici iz Vinkovaca

12.11.2013 u 08:00

Bionic
Reading

U Umagu je u ponedjeljak završen Kamelija kup, natjecanje učenika srednjih strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar, koje se već osmu godinu u nizu održava u sklopu Dana hrvatskog kulinarstva

Najbolja ekipa učenika kuhara bila je ona Srednje strukovne škole Vinkovci, a činili su je Ilija Vrdoljak i Ana Šinjori, pod vodstvom mentorice Marije Bošnjak. Na drugo mjesto plasirali su se Mauricio Altin i Valter Vidonis iz Gospodarske škole iz Buja. Mentor im je bio Branimir Krizmanić. Treće mjesto osvojili su učenici Gospodarske škole Varaždin. Njihovu ekipu činili su mladi kuhari Nikola Blaži i Mateja Tomašković, a mentorirala ih je Nevenka Bosilj.

U natjecanju učenika slastičara, koje se ove godine održalo prvi put kao zasebna disciplina, sudjelovale su samo dvije škole. Najbolju svečanu tortu pripremio je Tomislav Marušić iz kninske Srednje strukovne škole kralja Zvonimira te učinio ponosnim ne samo svoju školu, već i mentoricu Valentinu Klisarić. Samo bod manje od Tomislava te drugo mjesto na natjecanju osvojila je predstavnica Gospodarske škole iz Buja, Petra Mihailović. Za natjecanje ju je pripremao Marko Jovanović.

Napete borbe vrhunskih slastičara i kuhara za prestižne titule
U Hotelu Sol Garden Istra u tijeku je i Državno prvenstvo slastičara. Natjecatelji su u ponedjeljak dovršili svoje svečane torte te tople i hladne deserte, a tijekom utorka ih očekuje i priprema kolača te slatkog pladnja. Nakon bodovanja Ocjenjivačkog suda Hrvatskog kuharskog saveza, dobit ćemo novog Prvaka države u slastičarstvu.

Također, počela su i natjecanja u nekoliko kategorija Državnog prvenstva kuhara. Do kraja manifestacije kuhari će se natjecati u sveukupno 13 kategorija, a oni koji žele osvojiti titulu Prvaka države sudjeluju u tri obavezne kategorije – hladno jelo, toplo glavno jelo te meni od četiri slijeda.

Posjetitelji mogu doći i pogledati izložbu gotovih jela koje su kuhari i slastičari pripremili u sklopu natjecanja, a mogu naučiti i pokoji trik promatrajući kuhare kako pripremaju jela pred publikom. Usto, promotori generalnog sponzora Podravke pripremat će jela koja svaki posjetitelj može degustirati.

Više informacija možete pronaći na stranici Hrvatskog kuharskog saveza ili na Facebooku