NIJE KASNO

Plijene ljepotom: Još stignete posaditi lijepe gladiole koje će dati posebnu čar svakom vrtu

05.05.2022 u 13:48

Bionic
Reading

Gladiole su trajnice čija se sadnja odvija od proljeća pa sve do početka ljeta, odnosno od ožujka do kraja lipnja

Ne čudi što su goladiole toliko omiljene jer svojim lijepim cvjetovima u bojama marelice, blijedozelenoj, žutoj, bijeloj, ružičastoj ili crvenoj,teško će ikoga ostaviti ravnodušnim.

Prepoznatljivi cvjetovi u obliku orhideja ukras su svakog prostora, a ako se i vama sviđaju ove lijepe biljke trebate znati kako najbolje rastu na plodnom, dobro dreniranom tlu s konstantnom vlagom.

Ove lijepe biljke nisu teške za uzgoj, a bitno je da im se osigura dovoljno vlage dok rastu pa ih redovito zalijevajte, a možete i malčirati prostor oko njih.

Gladiole može uzgajati i u posudama, ali s obzirom na to da rastu do visine od oko jednog metra, za to su vam potrebne veće posude.

Ako ih pak sadite u vrtu, posadite ih na dubini od deset centimetara, s razmakom između lukovica od također 10 centimetara, a preporučuje se čak da razmak između redova bude i do nekih 20 centimetara.

U toplijim krajevima čak mogu prezimiti vani, a u hladnijim područjima uzgajaju se kao jednogodišnje biljke. Pravilna njega gladiola podrazumijeva prihranu i to dva puta mjesečno.

Njihovi se cvjetovi otvaraju u srpnju i treba ih redovno zalijevati, a tijekom cvjetanja dva puta mjesečno važno je dodavati tekuće gnojivo.

Listovi počinju venuti u jesen pa ih je potrebno odrezati, a posudu smjestiti na tamno i hladno mjesto.