KORISTAN SAVJET

Zbilja djeluje: Ovaj trik s aspirinom naprosto morate isprobati u vašem vrtu

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 27.04.2022 23:30
  • Objavljeno 27.04.2022 u 23:30
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: - / Wavebreak / Profimedia

Jeste li znali da korištenje aspirina u vrtu može imati povoljan učinak na vaše biljke?

Možda ste skeptični kad se radi o ovom savjetu, no aspirin kojeg svi imamo u kućnoj ljekarni, doista čini čuda za rast biljaka.

Acetilsalicilna kiselina je aktivni sastojak aspirina i dobiva se iz salicilne kiseline, koja se nalazi u kori vrbe i mnogim drugim stablima.

Ovaj dobro poznati lijek zbilja može poboljšati zdravlje vaših biljaka.

Naime, biljke proizvode male količine salicilne kiseline kada su pod stresom i ta mala količina pomaže biljkama da se nose kada su pod napadom kukaca, bore se sa sušom, ne dobivaju dovoljno hranjivih sastojaka ili ih muči neka bolest. Dakle, salicilna kiselina pomaže jačanju imunološkog sustava biljke, baš kao i nama. Razrijeđena otopina aspirinske vode za biljke osigurava ubrzano klijanje i određenu otpornost na bolesti i štetnike. Pokazalo se da aspirin u povrtnjacima povećava veličinu i prinos biljaka.

Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država otkrilo je da salicilna kiselina proizvodi pojačan imunološki odgovor kod biljaka. Pojačani odgovor pomogao je pripremiti biljku za napad mikroba ili insekata, a čini se da ta tvar također održava rezano cvijeće dulje na životu.

Salicilna kiselina blokira biljno oslobađanje hormona koji potiče sušenje biljke nakon rezanja. Rezano cvijeće će tako spasiti uporaba aspirina. Da se radi o vrlo korisnom triku dokazao je i test na Sveučilištu Rhode Island gdje su prskali mješavinu aspirinske vode po svojim povrtnjacima i otkrili da biljke rastu brže i da su plodnije od kontrolne skupine koja nije dobivala aspirin.

Biljke je uzgajano na uzdignutim gredicama s navodnjavanjem i zemljom bogatom kompostom, što je također pridonijelo učincima primjene aspirina za rast biljaka.

Savjet za kraj: Postoje neke potencijalne nuspojave ako se aspirin koristi nepravilno: biljke mogu razviti smeđe mrlje i suši im se lišće. Najbolji način je da vodom u koji ste dodali aspirin špricate biljke rano ujutro, a i da se ne ometaju korisni oprašivači (Uglavnom se stavlja jedna tableta aspirina na 1 l vode). Naime, pčele i drugi oprašivači su najaktivniji kada sunčeve zrake dotaknu biljke, pa je taj period najbolji. Osim toga, nisu sve biljke prikladne za aspirin, ali se pokazalo da neko povrće poput patlidžana, paprika, rajčica i krumpira dobro reagira na njega. U svakom slučaju, aspirin čija je cijena vrlo prihvatljiva, neće naštetiti biljkama ako se pravilno primjenjuje.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!