SAVJETI STRUČNJAKA

Pet trikova kako mali stan učiniti većim

18.10.2013 u 07:31

Bionic
Reading

Mali stanovi mogu biti neodoljivi uz nekoliko malih trikova i simpatičnih sitnica za koje vam nije potreban velik novac

Čini li vam se da u vašem malom stanu nema mjesta i ne znate uzrok problemu, možda vam pomogne nekoliko savjeta stručnjaka za interijer koji su svoje mudrosti podijelili na casasugar.com

1. Maknite višak stvari

Ako ste u stanu već neko vrijeme i osjećate se zagušeno od stvari, vrijeme je za jedno detaljnije čišćenje – predmeta. Pregledajte sve stvari i sitnice po policama, ormarima i kutevima prostorija te se riješite onih koje vam više ne trebaju. Ponekad čuvamo razne sitnice jer nam se sviđaju i tome dodamo neke nove pa na kraju ništa od svega toga nije istaknuto i nema svrhu. Odlučite što mora biti na vidljivim mjestima, čemu više nije mjesto u stanu i što ćete spremiti u ormare da prostor djeluje praznije i veće.

2. Namještaj

Da, velika kutna garnitura čini se idealnim mjestom za izležavanje ili veća druženja, ali u malom prostoru to si jednostavno ne možete dopustiti. Kod odabira namještaja pazite na njegov položaj u stanu da ne zauzme cijelu prostoriju. Imate li mogućnosti, idealno je raditi namještaj po mjeri, a nemojte zaboraviti da se puno toga može staviti na zidove kako biste oslobodili podove.

3. Ogledala

Jedan od najlakših načina da povećate prostor u vizualnom smislu su ogledala. Lijepa ogledala kojima treba malo novog sjaja lako ćete naći na buvljacima, a ako opremate prostor, potražite namještaj koji ima inkorporirana ogledala. To mogu biti vješalice za odjeću, ormari i razni ormarići.

4. Razmjestite namještaj

Maknete li tek pokoji komad namještaja ili ih drugačije razmjestite, imat ćete namještaj kao da ste preuredili prostoriju. Prije nego što krenete u razmještavanje, izmjerite sobu i namještaj pa napravite nekoliko skica. Tako ćete dobiti i neke druge ideje.

5. Tamne boje nisu dobrodošle u malim prostorima

One su možda elegantne i baš ih volite, ali će prostor učiniti još manjim. Radije birajte svjetlije, pastelne tonove koji će dati dašak vaše osobnosti, a neće vizualno smanjiti prostor.

I na kraju, ali ne manje važno, pohrana stvari je izuzetno bitna u malom prostoru. Tu morate biti kreativni i iskoristiti što više ladica ili ukrasnih košara koje ćete mudro smjestiti na pozicije gdje nisu u fokusu. To mogu biti stolići, razne police i mjesto ispod kreveta.