ZDRAVIJI I SRETNIJI

Pet savjeta za postizanje idealne težine

02.06.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Mnoge žene koje žele smršavjeti zapravo i ne bi trebale jer je njihova težina u normalnim okvirima. Brojna istraživanja pokazala su da većina žena koja ima normalnu težinu misli kako treba smršavjeti od tri do šest kilograma

Ako pokušavate smršavjeti, u glavi vjerojatno imate ideju idealne težine koju biste htjeli postići. Bilo bi dobro da se zapitate otkud vam ideja o idealnoj brojci kilograma. Jeste li toliko težili u srednjoj školi? Ili je možda riječ o idealnoj težini koju preporučuju raznorazni 'stručnjaci'?

Iako je skidanje kilograma hvale vrijedan cilj za uistinu pretile žene, mnoge žene koje žele smršavjeti zapravo i ne bi trebale.


Supermodeli ne mogu biti uzor prema kojemu ćete mršavjeti
Zašto je to problem?

Ako se idealna težina koju želimo postići temelji na nerealnim očekivanjima, prouzročit će nam mnogo boli i patnje. Iscrpljujemo se pokušavajući dostići nedostižan cilj. Živimo u stalnom strahu: kad smršavimo, bojimo se da ćemo vratiti kilograme; kad dobijemo koji kilogram, bojimo se da će novi samo dolaziti. Sve to nas može dovesti do raznih vrsta problematičnog ponašanja: izgladnjivanja, opsesije hranom ili pretjeranog bavljenja tjelovježbom, a sve kako bismo dostigli cilj o idealnoj težini.

Nerealna očekivanja mogu stvoriti nezdravu koncentraciju na izgled. Ako vam je cilj imati manje kilograma nego što liječnici preporučuju, onda vas čeka jako težak posao: vježbanje barem četiri sata dnevno i strogi nadzor nad kalorijama koje unosite u organizam.

Prihvaćanje vlastite normalne težine znači da se odričete ružičastog maštanja o tome da ćete uskoro nositi konfekcijski broj 36. To zna biti bolno, ali otpuštanje nemogućih želja nosi sjajnu nagradu: životnu snagu, zadovoljstvo raznolikom hranom koju jedemo, energiju, stabilno raspoloženje, samopouzdanje i zahvalno prihvaćanje svoga tijela. Takva promjena razmišljanja donosi i smirivanje ljubomore koju možda osjećate prema lijepim i zgodnim ženama.

Pet savjeta za postizanje realne težine

1. Provjerite koji je jedinstveni indeks vaše tjelesne mase
To vam mogu izračunati liječnici, a možete i sami pomoću različitih priručnika. Indeks tjelesne mase računa se na osnovi dobi, navika vježbanja, broja djece, visine i težine.

2. Težite zdravom postotku masti u organizmu
Jedan od najboljih načina za računanje realne tjelesne težine onaj je koji se temelji na zdravom postotku masti u organizmu. Najprije utvrdite koliki je taj postotak sada, a onda uz pomoć liječnika doznajte koliko zdravih masti u vašem organizmu mora biti kako bi svi organi mogli normalno funkcionirati.

3. Ljepotice iz medija nisu mjerila

Manekenke, glumice i pjevačice vrlo često su premršave te stoga ne mogu biti uzor normalnim ženama. Njihovim broju kilograma ne treba se opterećivati jer su to nerealna očekivanja i toga se sjetite svaki put kada im počnete zavidjeti.

Za skidanje kilograma potrebno je vrijeme i strpljivost
4. Dajte si dovoljno vremena za mršavljenje
Skidanje kilograma zahtijeva vrijeme i to nije proces koji može biti gotov za dva dana. Ako budete nestrpljivi, dovest ćete se u stanje frustriranosti i obeshrabrenja, a to neće dati dobre rezultate. Budite pažljivi i nježni prema sebi.

5. Prihvatite da će se vaša težina mijenjati
Život se stalno mijenja, a s njim i naša tijela. Jedne godine dobijete dijete, druge godine imate operaciju, treće godine ste pod velikim stresom… Sve to utječe na dobivanje i skidanje kilograma. Prihvatite sve te promjene i uvijek uživajte u sadašnjem izgledu svoga tijela jer je vaše.

Mi smo puno više od brojke koja označava našu težinu, ali u današnjem svijetu gdje standarde određuju površna mjerila, teško je prihvatiti da nismo visoke, plave i mršave. Zaboravljamo da privlačna ljepota može doći samo iznutra te da nezadovoljstvo sobom možemo popraviti samo tako da naučimo voljeti svoje tijelo i sebe u cjelini. I za to treba vremena.