THINK GREEN

Pet ručno rađenih poklona

21.12.2010 u 13:11

Bionic
Reading

Praznici se približavaju korak po korak, novčanik je sve tanji (a kad je i bio debeo?!) a stres sve veći. Odasvud nas bombardiraju reklamama i pozivaju na kupnju. No kako ovih blagdana razmišljati zeleno i štedljivo te sami napraviti poklon za dragu osobu?

Kozmetika za njegu tijela je uvijek dobrodošao darak pa smo se odlučili za pet hand – made ideja. Saznajte o čemu se radi!

Balm za usne

Dvije pune žlice ribanog pčelinjeg voska
Tri žlice ulja (maslinovo, bademovo ili slično)
Pet kapi esencijalnog ulja po želji
Kana ili cikla želite li dobiti i boju

Pomiješajte vosak i ulje te zagrijte na pari ili u mikrovalnoj (pozor – u mirkovalnoj se dosta brzo topi pa pripazite da se previše ne zagrije). Nakon što dobijete kompaktnu smjesu, dodajte ulje po želji i dobro promiješajte. Menta je odličan izbor za balm za usne. Želite li dobiti i ruž za usne, u masu dodajte malo kane (koja se inače koristi za bojanje kose) ili pak nekoliko kapi soka od cikle. Još vruće prelijte u ukrasnu posudu i ostavite da se ohladi.

Losion za tijelo

1 ¼ šalice tople vode
¼ šalice pčelinjeg voska
¼ šalice maslinovog ulja
24 – 36 kapi esencijalnog ulja po želji

Pčelinji vosak možete naribati kako bi vam bilo lakše s njim raditi. Pomiješajte vosak i maslinovo ulje i zagrijte u mikrovalnoj (oko jedne minute) ili u lončiću na pari. Kada dobijete kompaktnu smjesu, umiješajte esencijalno ulje i dobro miješajte dok dodajete kap po kap. Za miješanje možete koristiti drveni štapić kojeg ćete kasnije baciti. Vodu posebno zagrijte da bude vruća te ju dodajte u smjesu maslinovog ulja, voska i esencijalnog ulja. Dok je još vruće prelijte u posude. Možete koristiti stare posude od kreme ili kakve druge ukrasne staklenke (upotrijebite maštu). Ostavite da se ohladi tijekom noći i vaš losion je gotov!

Parfem u kamenu

Pola žlice ribanog voska
Dvadesetak kapi esencijalnog ulja po želji, dobro je miješati nekoliko vrsta za bolje nijanse mirisa

Vosak otopite u mikrovalnoj ili na pari te dok je još vruć dodajte esencijalna ulja i dobro miješajte. Još vruće prelijte u ukrasne posude te ostavite da se ohladi preko noći.

Dobre kombinacije za parfem u kamenu su – ulje ylangi ylanga i grejpa, pačuli i ruža, kadulja i menta, a i sama vanilija za ljubitelje slatkastih mirisa bit će sasvim OK!

Mirisna sol za kupanje

Krupna morska sol
Esencijalna ulja po želji
Suhe biljke po želji (npr. lavanda, ružmarin i slično)

Dvije šalice soli (ili već koliko ti treba) stavite u vrećicu te u nju nakapajte nekoliko kapi esencijalnog ulja po želji i dobro protresite. Nakon toga umiješajte šaku suhog bilja po želji i opet dobro protresite kako bi se sastojci dobro izmiješali. Sve stavite u staklenku (možete u dobro opranu staklenku od marmelade, kiselih krastavaca i slično) te sve ukrasite ukrasnim trakama i sličnim.

Piling za tijelo

Šalica šećera (smeđi će izgledati dekorativnije, ali može i bijeli)
Pola šalice maslinovog ulja
Nekoliko kapi esencijalnog ulja po želji
Suho bilje po želji

U posudi koja nije od plastike dobro izmiješajte sve navedene sastojke, a potom ih stavite u staklenu posudu (također su odlličan izbor one staklene od marmelade i sličnog) te ukrasite. Suha lavanda posebice daje lijep izgled, ali i miris cijeloj priči.

Još pokoji savjet

Sve svoje proizvode možete staviti u stare kutije od krema ili, još bolje, staklenke u kojoj je prije stajala hrana (ali dobro oprane, dakako). Ako na posudi ima kakvih natpisa, možete je premazati bojom, preodjenuti pomoću papira ili na njih nalijepiti kamenčiće ili školjke. Također, možete i napraviti i isprintati vlastitu etiketu na računalu. Dobra fora je napisati svoje ime kao ime proizvođača – npr. Hand made by Karolina ili Proizvođač: Karolina d.o.o.
Dajte mašti na volju i dobit ćete jedinstven poklon na kojem će vam draga osoba sigurno biti zahvalna! Sretno!