Gubitak jednog ili više zubi

Parodontitis (parodontoza) - najčešći uzročnik gubitka prirodnih zubi

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Poliklinika ARENA

Saznajte što je parodontitis, kako nastaje i kako ga brzo i učinkovito liječiti

Parodontologija je grana dentalne medicine koja se bavi liječenjem potpornih struktura zuba kao što su kost, cement, parodont i gingiva. Razlikujemo upalne promjene zubnog mesa (gingive) koju nazivamo gingivitis, a u slučaju da upala zahvaća dublje strukture korijena zuba govorimo o parodontitisu. Parodontitis (parodontoza) je kronična infekcija koja zahvaća zubno meso i kost koja podupire zub, što može dovesti do gubitka zubi. Uzrok nastanka ovih bolesti je loša oralna higijena, nakupljanje bakterija (zubni plak), zubni kamenac, zaostala hrana i loši protetski nadomjesci, ali i genetski faktor. Parodontne bolesti mogu se pojaviti i kao posljedica nekih bolesti kao što su šećerna bolest, leukemija, AIDS ili pak zbog nekih loših navika kao što je pušenje cigareta, ali može biti i nasljedna bolest.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Poliklinika ARENA

Specijalisti parodontologije iz Poliklinike ARENA naveli su nekoliko glavnih simptoma s kojima im se javljaju pacijenti koji boluju od parodontnih bolesti. Simptomi su povremena ili kontinuirana bol zubi i zubnog mesa, učestalo krvarenje pri četkanju zubi, upala i crvenilo zubnog mesa, neugodan zadah iz usta, povlačenje zubnog mesa i klimavost zuba. Napominju, ako se ne reagira na vrijeme na promjene i ako se ne započne liječenje, najčešće dolazi do gubitka prirodnih zubi.

Poliklinika ARENA je uz oralnu kirurgiju i protetiku, zdravstvena ustanova specijalizirana u području parodontologije. Uz najbolje specijaliste parodontologije i nove metode liječenja brzo i učinkovito postižu izvanredne rezultate u liječenju parodontalnih bolesti.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Poliklinika ARENA

Liječenje parodontalnih bolesti zasniva se na uklanjanju svega što izaziva lokalnu iritaciju i sprječava nakupljanja plaka koji potiče upalu desni. To podrazumijeva uklanjanje zubnog kamenca, čišćenje parodontnih “džepova”, uklanjanje loših ispuna i protetskih nadomjestaka te se izrađuju novi.

Rani stadiji parodontne bolesti može se pravilnim četkanjem i korištenjem interdentalne četkice spriječiti daljnje uznapredovanje bolesti. Napredniji stadiji bolesti zahtijevaju dodatne postupke od strane specijalista parodontologije.

Ako ste primijetili određene promjene na zubima i zubnom mesu, obratite se specijalistima u Poliklinici ARENA kako bi se pravovremeno mogli reagirati na prve znakove i ukloniti ih. Nazovite još danas na broj 01/6542-655 ili putem e-maila na info@arenapoliklinika.hr.

Stomatološka poliklinika ARENA

Remetinečki gaj 2k , 10020 Zagreb

Tel: 01 6542 655

Web: http://www.arenapoliklinika.hr

E-mail: info@arenapoliklinika.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi