jesen u Baranji

Paprikafest u Lugu – baranjsko crveno zlato

30.09.2021 u 11:17

Bionic
Reading

Na Paprikafestu kupite najbolju slatku i ljutu mljevenu papriku na kugli zemaljskoj

Ako ste ikada dvojili o tome kada se zaputiti na istok Hrvatske, najbolju pozivnicu postat će vam jesen u Baranji. Obojana u široku paletu jesenskih boja, Baranja će idućih dana odisati bojom „crvenog zlata“, tradicionalne i nadaleko poznate baranjske začinske paprike.

12. izdanje Paprika festa u Lugu održat će se 2. i 3. listopada , a već od 10 sati zaprimat će se uzorci za ocjenjivanje najbolje začinske paprike. I dok će stručni sud birati najbolju, u Lugu je pripremljen bogat program za sve posjetitelje. Prilika je to da se upoznate s načinom života u malom baranjskom mjestu, da naučite nizati paprike u vijence, zavirite u dvorišta i ambare te upoznate tradiciju i kulturu Baranjaca.

Veselo i živo bit će u Lugu tijekom cijelog vikenda, a program koji je iz godine u godinu sve bogatiji nudi svim generacijama ponešto. Posjetitelji će imati priliku osim u tradicionalnoj glazbi i plesu, uživati i u baranjskoj kuhinji gdje se posebna pažnja pridaje upravo začinskoj paprici. A, ako vam se svidi gastro ponuda, možete taj dio Baranje ponijeti i kući, jer će na baranjske domaćice kao i od sada nuditi papriku, zimnicu, džemove, ajvare i druge domaće proizvode spravljene od proizvoda baranjskih polja, na tradicionalna način.

Na ovogodišnjem Paprika festu možete se okušati i u kuhanju fiša, tradicionalnog baranjskoj jela. Kup Baranje – fišijada počinje u subotu u 17 sati. Vrijeme je to kada svjetlo dana ugledaju pomno čuvani obiteljski recepti, koji se u Baranji prenose iz generacije u generaciju. Uz uobičajene sastojke i dobro poznate omjere ribe, luka i vode, izvrstan fiš od dobroga izdvaja upravo mljevena crvena paprika. Bojom, mirisom i okusom učinit će od riblje juhe vrhunski baranjski fiš. Bilo ljuta ili slatka, paprika je glavni sastojak i brojnih drugih jela u Baranji pa i šire. Bez nje nema dobrog čobanca, perkelta, paprikaša pa ni ajvara i kulena. Za papriku kažu da ima i ljekovite učinke, a kada joj dodate vrhunsku gastronomiju, čašu vina iz baranjskih vinogorja, glazbu i narodne običaje baranjskih Mađara, jamčit će vam lijek i za dušu i tijelo.

Stoga neka vam prvi vikend u listopadu bude rezerviran za posjet Paprika festu u Lugu, a upotpunit ga možete obilaskom Kopačkog rita koji se nalazi na svega nekoliko minuta, boravkom na nekom od seoskih domaćinstava i šetnjom zlatim Banovim brdom.

Paptrikafest sufinanciran je projektom Minorities as bridges between communities, prekogranična suradnja Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Sadržaj objavljenog materijala isključiva je odgovornost Demokratske zajednice Mađara Hrvatske i ne odražava stavove Europske unije niti Upravljačkog tijela.