KULTNA MARAMA

Palestinka – od simbola bunta do modnog detalja

08.04.2009 u 10:03

Bionic
Reading

Palestinka je zapravo pokrivalo za glavu arapskih muškaraca, napravljena uglavnom od čistog pamuka, mada se u nekim regijama miješa i s vunom. Marama specifičnog uzorka vremenom se proširila ostatkom svijeta kao simbol bunta, a onda i kao trendy modni detalj koji nose mnogi showbizzeri među kojima i sestre Olsen, Jonas Brothers, Rihanna, Kirsten Dunst, Luka Nižetić i drugi

U pustinjskim područjima koristi se kao pokrivalo za glavu radi zaštite od sunca, ali se prevuče i preko očiju te usta kao zaštita od pustinjskog pijeska. Svoje korijene palestinka vuče još iz Mezopotamije, gdje je bila ručno tkana.

SIMBOL POLITIČKOG BUNTA

Jedna od najpoznatijih javnih osoba koja je uvijek na glavi imala palestinku bio je palestinski vođa Yasser Arafat. Tradicionalno su ovu maramu nosili palestinski seljaci koji su 30-ih godina 20. stoljeća postali simbol palestinskog nacionalizma tijekom arapskog ustanka u Palestini (kada su se pobunili protiv velike imigracije Židova na ta područja). Marama se 60-ih godina, kada se pokreće pravi pokret otpora u tom području, može vidjeti na glavi svakog Palestinca koji podržava Yassera Arafata.

VRSTE

Postoje tri vrste ove marame:

(Ya)sh(e)magh – napravljena je od pamuka ili lana, ima mnogo boja na sebi, ali najčešće crvenu i bijelu.

Ghutrah – napravljena od vrlo mekog pamuka, a nosi se u Iraku i susjednim zemljama.

Kuffiyeh – bijele i crne boje, izrađena od pamuka i vune, a nose je uglavnom Palestinci.

ULAZAK U ZAPADNI SVIJET

Palestinka je u zapadni svijet ušla preko britanskog pukovnika T. E. Lawrencea, koji je bio poznatiji kao Lawrence od Arabije. Nosio je palestinku za vrijeme Prvog svjetskog rata, a njegov je lik bio toliko popularan da je kasnije snimljen i film 'Lawrence od Arabije', u kojem ga je glumio Peter O'Toole. U vrijeme nijemog filma palestinka se pojavljivala u mnogim filmskim ostvarenjima.

Kasnije su je nosili i britanski vojnici, ali i australski te američki. Vojnici je često nose presavijenu u oblik trokuta i zavezanu preko nosa i usta kako bi se zaštitili od pustinjskog pijeska.

ULAZAK U MODU

U SAD-u postaje popularna kasnih 80-ih godina 20. stoljeća, a prve su je počele nositi buntovne djevojke zamatajući je oko vrata poput šala.
Na samom početku 21. stoljeća palestinke su pravi modni hit među mladima u Tokiju, koji je nose i kao kamuflažnu odjeću. Godine 2004. vraćaju se na velika vrata i u SAD, ali postaju sve popularniji i nezaobilazan modni dodatak u Europi, Kanadi i Australiji.

Palestinka se obično nosi na jedan od tri načina. Prvi način je marama prebačena preko ramena, poput ogrtača - tako je obično nose propalestinski orijentirani. Drugi je način poput šala, oko vrata - tako je obično nose glazbenici. Treći je marama složena u trokut i zavezana oko vrata, s time da vrh trokuta visi na prsima - ovako je omiljena među reperima.

U proljeće 2008. časopisi u Francuskoj i Španjolskoj su uz svoje izdanje poklanjali palestinke u sasvim novim bojama – ružičastoj i svijetloljubičastoj.

KONTROVERZNI SIMBOL

Iako se mnogi zaklinju da palestinku nose samo iz modnih razloga, činjenica je da ovaj modni detalj malo koga ostavlja emocionalno ravnodušnim. One su prije svega simbol bunta, a nakon toga je povezuju i s mnogim drugim konotacijama koje i nisu previše pozitivne. Tako je 2007. godine američki lanac odjeće Urban Outfitters prestao s prodajom palestinki jer im je kažu, jedan proizraelski aktivist pisao da prodaju simbol terorizma. 

I ZVIJEZDE IH VOLE

Osim za već spomenute showbizzereLuku Nižetića, sestre Olsen i braću Jonas, palestinka je omiljeni modni dodatak mnogih drugih zvijezda. Obožavaju je nositi i Justin Timberlake, Kanye West, David Beckham, Kirsten Dunst. U SAD-u su posebno popularne među reperima. Ondje se razvio pokret nazvan Hipster Rap, a svim pripadnicima palestinka je obavezni modni dodatak. Vežu je u trokut, na prsima, a omiljene boje su im ružičasta i tamnocrvena.

Bez obzira nosimo li ih jer želimo iskazati svoje buntovništvo, poslati političku poruku ili tek kao lijepi modni dodatak, palestinke su tu već desetljećima i sigurno je da ćemo ih gledati i nositi još dugo.