RAFIJA JE HIT

Ovog ljeta torbice i cipele od prirodnog materijala ne nose se samo na plažu, a kada vidite ove modele, i vi ćete ih poželjeti

05.06.2022 u 17:10

Bionic
Reading

Ljetna sezona samo što nije počela, a na modnom radaru svakako se ističu komadi od rafije jer daju boemski i chic prizvuk svakom stajlingu i osiguravaju prirodni šarm, tako neodoljiv u tople dane. No rafija je puno više od velike pletene torbe za ručnike i šešira koji štiti od sunca – ovosezonski komadi od ovog prirodnog materijala u izvedbi nekih od najpoznatijih brendova apsolutno su neodoljivi

Modni dodaci prilagođavaju se godišnjem dobu, a ljeti tradicionalno posežemo za onima načinjenim od prirodnih i pletenih materijala. Ove godine fokus je stavljen na njih, posebice u ljetnoj sezoni. Trend prirodnih materijala zahvatio je sve segmente, od dekoracija za dom pa do najpoželjnijih modnih dodataka. Nakon velike popularnost lana i bambusa svijet mode i interijera osvojila je rafija, materijal koji nudi puno više od atraktivnog izgleda.

Rafija je biljka koja pripada rodu palmi iz obitelji Arecaceae koje najčešće rastu u močvarnim područjima i uz rijeke. Podrijetlom je s Madagaskara, nalik je slami, a lišće joj je jako, ali ipak savitljivo. Naizgled je gruba, a zapravo vrlo ugodna na dodir i vrlo izdržljiva.

Po čemu je rafija tako posebna?

Prije svega, rafija je materijal dobiven iz prirode i kada se boji organskom bojom, vrlo je održiv. Berbu palminog lišća rafije, bojenje i pakiranje obavljaju mještani na Madagaskaru, a beru je ručno, uz maksimalno poštovanje okoliša. Palma rafije bere se samo od lipnja do listopada, što omogućuje granama i lišću da ponovno izrastu prije sljedeće sezone berbe, a taj princip je i strogo zakonski kontroliran.

  • +42
Modni dodaci od rafije Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Prirodna rafija je vrlo mekana i ugodna na dodir, ali i za nošenje. Savitljiva je, ali jaka i iznimno izdržljiva, a lako se boji. Stoga su njezina vlakna vrlo popularan materijal u zanatstvu i visokoj modi. Uz to, radi se o 100 posto prirodnom i biorazgradivom materijalu, izvrsnom za pletenje košara te izradu šešira, prostirki i torbi. U poljoprivredi se rafija koristi za vezivanje povrća, biljaka u vinogradima, u cvjetnim aranžmanima i buketima. Obrtnici je pak koriste u izradi vrpci, stolnjaka, kose za lutke i slično.

Rafija i moda

Ovaj materijal desetljećima je korišten u modi – Jane Birkin tako je tijekom 60-ih i 70-ih, njegujući svoj prepoznatljiv pariški stil, torbu od rafije predstavila kao esencijalni dodatak u svojoj garderobi. Danas ga vidimo na različitim modnim komadima i u mnogim stilovima – od tradicionalnih cekera i šešira pa do cipela i elegantnih clutch torbica.

Torbe od rafije zasigurno su jedan od vodećih trendova sezone, ali one zapravo nisu ni izašle iz mode. U prošlosti su se više smatrale rekvizitima za plažu, no sada torbe od ovog materijala poprimaju sasvim novi oblik i funkciju te postaju idealne za sve prilike, od casual ljetnog jutra, preko chic popodneva, pa do elegantne večeri. Torbe od rafije postaju torbe za svaki dan zahvaljujući poznatim dizajnerima, ali i popularnim high street brendovima. Naime u različitim cjenovnom rangu, ali i stilu, nalaze se u kolekcijama modnih kuća od Prade do Zare.

No ove sezone ne nose se samo torbe od ovog prirodnog materijala – upotreba rafije ne poznaje granice pa je tako u ponudi čitav raspon modnih dodataka, od šešira, preko cipela, pa do remena. Po pitanju cipela, uz tradicionalne espadrile tu su vrlo uzbudljivi modeli natikača s potpeticama za posebne prigode ili ravnih potplata za svaki dan.

Modeli su najčešće u prirodnoj nijansi bež boje, kojom je doista nemoguće modno pogriješiti. No zaljubljenici u strogu estetiku 'past' će na one u smeđoj ili uvijek privlačnoj crnoj boji. Razigrani duh i bezbrižnost ljeta uhvaćeni su pak u modelima pastelnih nijansi. No klasika koja baš nikada ne izlazi iz mode, a ove sezone je veliki hit, kombinacija je rafije i kože, najčešće u čokoladnim smeđim nijansama. Takvi modeli, posebice torbi, sjajna su kombinacija ležernog chica i elegantne profinjenosti.

Od praktične, ali vrlo efektne torbe, do udobnih, ali zato ne manje chic cipela i šešira kao neizostavnih ljetnih dodataka, modni komadi od rafije u svaki će stajling unijeti dozu ljetnog šarma i nesputanosti, kao i suptilne elegancije, a nosit ćete ih na svakom koraku, od gradskih ulica pa do pješčanih plaža.

Zavirite u galeriju, sastavili smo izbor prekrasnih komada od rafije, od velikih torbi i trendi clutch modela pa do udobnih natikača i sandala s platformom – modeli su to koje ćete tako rado imati ovog ljeta u svojoj garderobi.