SINONIM LJETA

Espadrile baš nikada ne izlaze iz mode, a ovo su najljepši modeli ove sezone

14.05.2022 u 20:17

Bionic
Reading

Ravne, s platformom ili punom petom, kultne špagerice i ove sezone dominiraju ponudom popularnih high street i renomiranih dizajnerskih brendova

S tipičnim poplatom od užeta, špagerice kao idealna alternativa tenisicama i sandalama u toplim mjesecima pristaju mnoštvu odjevnih kombinacija, a ove sezone ističu se modeli u prirodnim zemljanim tonovima.

Iako će mnogim ženama prvo zapeti za oko špagerice u varijanti visoke pete, djevojke ležernija stila opredijelit će se za ravne modele, u stilu slip-on tenisica, natikača ili sandala, čiji je izbor itekako velik.

  • +18
Espadrile Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Uvjerljivo najpopularniji model, onaj s potpisom modne kuće Chanel, dolaskom toplijih dana broji čak do 100 tisuća pretraživanja mjesečno. No povijest espadrila seže davno prije modne ikone Coco Chanel, u 14. stoljeće, a popularizirao ih je dizajner Yves Saint Laurent te su 1960. ugledale svjetlo dana u njegovoj ljetnoj kolekciji u Parizu.

Njegova verzija, umjesto tradicionalnog potplata od špage, imala je potpeticu i bila je namijenjena ženama, no sličnosti i inspiracija bili su jasno vidljivi te je njihova popularnost uskoro eksplodirala – prvo u Europi, potom i u ostatku svijeta.

Jedino modno pravilo kojeg se morate držati kada je riječ o nošenju špagerica to je da ih nikad, ali baš nikad ne nosite uz čarape. Espadrile u kombinaciji s odjećom od ljetnih tkanina poput lana, pamuka ili svile stvaraju savršen spoj, što su nebrojeno puta dokazale i dame s kraljevskih dvora, poput britanske miljenice Kate Middleton i španjolske kraljice Letizije.

  • +10
Kraljica Letizia Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Njihov klasičan dizajn najbolje dolazi do izražaja u kombinaciji s haljinama, no ništa manje efektne nisu ni u stajlinzima s trapericama, udobnim hlačama ili suknjama u prvom planu.