NOVI TREND

Ovo vam dokazano uništava uživanje u hrani

07.10.2013 u 09:54

Bionic
Reading

Studija je pokazala kako bi za vrijeme obroka svakako trebalo ostaviti mobitel i jednostavno jesti u miru, a znanstvenici poručuju: Instagram bi vam mogao uništiti obrok

Kada vas prijatelj spriječi da odmah navalite na slastan obrok koji je ispred vas kako bi ga mogao fotografirati i objaviti na Instagramu, to definitivno uništava doživljaj hrane, a to dokazuje i znanost, piše newsfeed.time.com

Nova studija u časopisu Journal of Consumer Psychology tvrdi kako pretjerano pregledavanje fotografija hrane i tuđih obroka na Instagramu može uništiti obrok. Profesori marketinga na Sveučilištu Brigham Young tijekom istraživanja zamolili su 232 ljudi da pogledaju i ocijene fotografije hrane.

Polovica ispitanike gledala je fotografije slatke hrane (kolači i slastice), a druga polovica fotografije slane hrane (pereci, čips). Objema grupama nakon toga dane su slane grickalice, a znanstvenici su utvrdili kako je grupa, koja je gledala one slane hrane, u slanim grickalicama znatno manje uživala.

'U određenoj mjeri postajemo zasićeni tim okusom iako tu hranu nismo pojeli. To se naziva osjetilna dosada – kao da vam je već dosta te hrane nakon gledanja njezinih fotografija te više ne želite osjetiti taj okus', kaže Ryan Elder sa Sveučilišta Brigham.