A NEĆE VAS PUNO KOŠTATI...

Ovo tmurno i hladno vrijeme vas deprimira? Isprobajte 'fiku', metodu za opuštanje koju vole Šveđani

20.11.2022 u 08:31

Bionic
Reading

Postoji veliki broj metoda opuštanja pa često nije lako pronaći najbolju i najprikladniju opciju za sebe. Ipak Skandinavci, točnije Šveđani imaju dobru tehniku, koja može biti idealno rješenje za tmurne i hladne jesensko-zimske mjesece

Poznato je da raspoloženje nikad ne pada na tako nisku razinu kao u jesen i zimu - nikakvo čudo jer je sve hladnije, dani su kraći, a stres uoči blagdana počinje uzimati svoj danak.

Pa od koga možemo najbolje naučiti ponešto o opuštenosti i sreći tijekom hladnih mjeseci? Naravno, od Skandinavaca, točnije Šveđana.

Nisu bez razloga bili među prvih deset nacija u istraživanju pod nazivom World Hapiness Report 2022, a jedna od njihovih omiljenih tehnika je fika, u prijevodu 'kava', no ovaj pojam je zapravo puno širi.

Iako zimsko vrijeme zna biti vrlo hladno u toj zemlji na sjeveru Europe, oni ga uvijek maksimalno iskoriste zahvaljujući metodi pod nazivom fika i ne - to nije najnoviji hit iz Ikee.

Ta jednostavna formula doista može pružiti malo veselja u svakodnevnom životu.

Iako se pojam odnosi samo na kavu, no tu je i mnogo više od toga. Šveđani u svakodnevnom životu svjesno odvajaju vrijeme za 'fiku' kad u dobrom društvu ili sami uživaju u okrepljujućoj šalici kave npr. s finom cimet rolicom, ali možete se osladiti i s fikabrödom, vrstom peciva s marcipanom i borovnicom, chokladbollarom (čokoladne kuglice) ili komadom fine torte.

LJEPOTA JEDNOSTAVNOSTI

Zaljubili smo se u Cos Atelier: Omiljeni švedski brend ima novu kolekciju, prepunu komada koji će se nositi godinama

Pogledaj galeriju

Ova mala stanka toliko je duboko integrirana u švedski lifestyle da se čak nalazi i u nekim ugovorima o radu. Moramo se složiti da ne postoji bolji način za razgovor o poslu i sklapanje novih dogovora od svježe šalice kave s kolačem.

Kako možemo integrirati švedski odmor u svoju rutinu? Srećom, za uživanje u 'fiki' ne treba puno niti će vas jako koštati.

Uzmite šalicu kave - ili, naravno, alternativu koja vam se više sviđa, npr. čaj ili toplu čokoladu i priuštite si dvadeset do trideset minuta odmora.

Dogovorite druženje s prijateljima ili budite sami i, dakako, bez jedne stvari: svog mobilnog telefona. Odmaknite se od bilo koje vrste ekrana i usredotočite se na to se odmorite i opustite.

Uključite 'fiku' redovito u svoju rutinu i vidjet ćete da će vaše raspoloženje, koncentracija i motivacija nakon toga biti mnogo bolji nego inače.