Ovo su tajne zdravog starenja

Ovo su tajne zdravog starenja

15.07.2013 u 10:32

Bionic
Reading

Tijekom života svladamo mnoge vještine poput upravljanja financijama, plesanja, kuhanja, no mnogi nikada ne primijene neke osnovne tehnike zdravog starenja. Starenje je neizbježno, no stariti i sačuvati zdravlje i što ljepši izgled već je umijeće

Na predstavljanju Niveine kolekcije krema Cellular Anti-Age koje koktelom aktivnih sastojaka - ekstraktom magnolije, kratkolančanom hijaluronskom kiselinom i kreatinom - pojačavaju čvrstoću i pomlađuju kožu, predavanje je održao Patrick Holford, osnivač Instituta za optimalnu prehranu, začetnik novog pristupa zdravlju i nutricionizmu čija je specijalizacija područje mentalnog zdravlja.

Njegova je teza da se za dostojanstveno starenje i mladolik izgled treba pridržavati nekih pravila. Jer osim dobrih gena, za njegovan izgled potrebno je malo truda i ulaganja.

Nutricionist Holford, jedan od autora knjige 'The 10 Secrets Of Healthy Ageing' otkriva neke top savjete kako izgledati i osjećati se mlado.

I on tvrdi kako se još prije desetak godina vjerovalo da je tajna lijepa izgleda i starenja u dobrim genima najnovija istraživanja pokazuju kako i mi sami možemo puno učiniti kako bismo što dulje ostali zdravi i mladoliki.
Velik utjecaj, naravno, ima i naš životni stil, hrana koju unosimo u organizam, bavimo li se tjelovježbom, ali i način na koji se nosimo sa stresom. No zbog produljenog vijeka života (kod muškaraca ta je granica sada 78 godina, a za žene 82), sasvim je sigurno da način na koji starimo ovisi i o nama.
Otkrivamo vam neke vještine koje vam, ako ih usvojite, mogu priskrbiti zdravu i lijepu starost. Neke od njih potpisuje upravo nutricionist Patrick Holford.

Tjelesna aktivnost
nužna je. Do 40. godine već polagano počinjete gubiti mišićnu masu, a ligamenti postaju manje elastični. Kako biste usporili taj proces, izuzetno je važno redovito vježbati. Do pedesete godine sposobnost kože da se regenerira drastično opada i gubi se mišićna masa. Kako biste izbjegli moguću osteoporozu, ali i zadržali njegovan izgled, odgovor je tjelesna aktivnost.

Jedite zdrave masnoće. Prosječna osoba unese čak 40 posto kalorija u obliku masnoća, no pitanje je jesu li te masnoće zdrave. Prije nego što krenete na drastične dijete i potpuno se odreknete masnoća, imajte na umu da su masnoće koje unosite u organizam zdrave. Jedite orahe, ribu, sjemenke i njihova ulja. Idealna je masnoća i hladno prešano djevičansko maslinovo ulje.

Zašto su važna vlakna? Više je razloga zašto su vlakna idealan izbor u prehrani. Naime, osim što su bogata antioksidansima, dulje zadržavaju osjećaj sitosti, reguliraju probavu te polako otpuštaju šećer u organizam opskrbljujući ga energijom. Vlakna se nalaze u povrću, mrkvi, gljivama, bundevi, krumpiru, kukuruzu, artičokama, šparogama, voću te cjelovitim žitaricama. U prehranu stoga uvedite zob, mekinje, grahorice, mahunarke, ječam, kvinoju.

Krećite se
! Osim što ćete vježbanjem sagorjeti kalorije, smanjit ćete razinu inzulina, regulirati šećer u krvi i, naravno, ojačati tijelo. Nakon jela također je preporučljivo otići u brzu desetominutnu šetnju, a na taj ćete način potaknuti tijelo da glukoza iz krvi brže dođe do mozga i mišića.

Zašto je potrebno dobro se naspavati? Zbog nedovoljno sna prijeti vam pretilost, barem tako tvrde neka američka istraživanja upozoravajući kako je optimalno spavati između sedam i osam sati. Tijekom sna, naime, tijelo otpušta hormon rasta koji regenerira tijelo. Osim toga, on također pomaže u sagorijevanju masti, ali i stimulira imunitet.