SUNCE I MORE

Ovo su savršena mjesta za bijeg od zime

15.11.2013 u 11:05

  • +5

Tropske oaze

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Bionic
Reading

Ne volite zimu i hladne mjesece koji će potrajati narednih stotinjak dana. Pogledajte koje tropske oaze je Lonely Planet izabrao kao najbolje male otoke i plaže koje bi trebalo posjetiti u idućoj godini

Čak i ako se ne spremate na put, nego im se samo divite izdaleka, pogledajte koji su otoci izabrani kao najbolji za 2014, posvećenu malim otočnim državama u razvoju. Osim što su malene i uglavnom izuzetno udaljene, posebnost im je ranjiv okoliš čijem očuvanju treba posvetiti puno pažnje.

Palau

Mikronezijska država Palau iz zraka više nego na otočje nalikuje gigantskim zelenim gljivama u Tihom oceanu s više od 200 vapnenačkih otočića, okruženih pijeskom u azurno plavom moru. Prostor je idealan za istraživanje kajakom, a po tvrdnjama proslavljenog ronioca Jacquesa Cousteaua, ima jedno od najljepših podmorja na svijetu.

Tonga
Ova pacifička otočna država nije tek uobičajen morski raj. Iako je smještena na 169 otoka s pješčanim plažama savršenima za kupanje i ronjenje, Tonga je jedino preostalo kraljevstvo u kojem globalizacija nije u potpunosti potisnula polinezijsku tradiciju. Na mjestu koje je kapetan James Cook nazvao Prijateljskim otočjem mještani još uvijek čuvaju tradicijske zanate i odjeću.

São Tomé i Príncipe

Da središte svijeta ne mora nužno biti i u središtu pažnje, pokazuje ova mala država čija se dva otoka nalaze u Gvinejskom zaljevu nedaleko od afričke obale. Otoci su udaljeni 140 km jedan od drugoga i nalaze se oko 250 kilometara od sjeverozapadne obale Gabona. Kako je turisti previše ne posjećuju, kilometri pješčane obale rezervirani su uglavnom za ribare. Rijetki turistički sadržaji uređeni su u starim kolonijalnim kućama, što cijeloj priči daje dodatni romantični prizvuk.

Trinidad i Tobago

Prašume, ulična hrana, multikulturalnost i raskošni karneval glavne su prepoznatljivosti Trinidada, jednog od najuzbudljivijih karipskih otoka. No prekrasne plaže i okoliš nisu jedino što podsjeća na raj, jer se ovdje raj jednostavno živi, a sličan je i susjedni Tobago. Na zapadnoj je obali puno palmi i malo turista, no istočna je strana nešto raznolikija. Cvijeće u stilu Južne Amerike, raznolik životinjski svijet i skrovite plaže stvaraju savršeno mjesto za odmor.

Cookovo otočje
Kapetan Cook sigurno bi bio ponosan. Arhipelag od 15 otoka koji nosi njegovo ime je prekrasan i skriva neke od najljepših pacifičkih rajskih mjesta sklopljenih od pijeska, mora i palmi. Jedan od njih je i laguna Aitutaki kojoj je zaista teško odoljeti. I da stvar bude bolja, do ovog se otočja lako dolazi zrakoplovom preko glavnog otoka Rarotonga. Da biste zaista osjetili rajsko okruženje, posvetite se kajaku ili istraživanju džungle, a možete potražiti i privatni atol.

Papua Nova Gvineja

Ova država u Oceaniji jedno je od najosebujnijih i najraznolikijih mjesta na svijetu. Ima više od 190 vrsta sisavaca, 650 vrsta ptica, 160 vrsta žaba i čak 820 različitih jezika. Za razliku od ranije spomenutih područja, na Papui je posjetiteljima zanimljivija unutrašnjost, ali ni obalu ne treba zanemariti jer je osim plaža i podmorje vrlo privlačno. Jedan od većih problema je promet, ceste su vrlo loše pa je najjednostavnije potražiti lokalne avionske veze.



Zelenortsko otočje

Isprva kolonizirano od Portugalaca, ovo otočje geografski je najbliže zapadnoj Africi, ali je atmosferom najsličnije Brazilu. Zato je Zelenortsko otočje ili Cape Verde vrlo teško jednoznačno odrediti. Na 10 otoka razni su krajolici, od lavom prošaranog Foga do bogate doline Santo Antão. Ali najbolje plaže su na pješčanom otoku Boa Vista, gdje unutrašnjost zbog dina podsjeća na Saharu, a obala je savršena za surfanje.

Grenada
Dođete li u ovu državu na jugoistoku Karipskog mora, bit ćete više nego zadovoljni. Pijesak je odličan, barovi izuzetno živahni, a restorani dobro opskrbljeni plodovima mora i neodoljivim sladoledom. No bilo bi šteta provesti cijelo vrijeme samo uz hranu i piće jer otok skriva jedinstvena planinska područja i prekrasne uvale savršene za plivanje i ronjenje. Lokalnim trajektom možete se uputiti i na Carriacou, s divljim pješčanim obalama i glazbenim ritmovima što čuvaju tragove afričke kulture.

Sejšeli
Arhipelag od 115 otoka razbacanih Indijskim oceanom ima više nego dobru 'genetiku'. More mu je čisto i puno života, pijesak senzualno mekan, a okoliš divlje zavodljiv. Oko 1.600 kilometara od obale Afrike, a sjeveroistočno od Madagaskara, tri su glavna otoka: Praslin, Mahé i La Digue. Istraživači smatraju da je još bolji Curieuse, s najvećom svjetskom populacijom divovskih kornjača te obiljem rakova, kokosa, ali i morskih pasa.

St. Vincent i Grenadines
Najbolji način za upoznavanje ovog karipskog otoka bio bi brodom pa ako si ne možete priuštiti jedrilicu ili jahtu, pridružite se lokalnim stanovnicima koji trajektima prenose sve, od prtljage i pošte do živih kokoši. Iz St. Vincenta se uputite u Bequiau pa do finog pijeska Canouana i produžite do Mayreau. Istražiti možete i pustinju Tobago Cays, gdje je karipski gusar Jack Sparrow jednom zgodom završio u progonstvu.