RUTE ČISTOG UŽITKA

Ovo su nezaobilazna mjesta za čokoholičare

11.10.2013 u 12:21

Bionic
Reading

Hladniji, kišni dani u mnogima bude sjetu koju je, čak i po rezultatima znanstvenih istraživanja, najlakše odagnati kockicom čokolade. Ako ljubite ovaj slatkiš do te mjere da ste zbog njega spremni krenuti na put, postoje mjesta koja nikako ne biste smjeli zaobići

Maison Cailler, Broc, Švicarska
Ova tvornica i muzej čokolade koja je ujedno i najstariji švicarski čokoladni brend smjestila se u mjestu Broc gdje je Cailler pokrenuo proizvodnju još davne 1898. Najprije pogledajte i proučite kako se čokolada spravlja, a zatim se prepustite zadovoljenju svojih osjetila veličanstvenim primjercima u tvorničkoj sobi za degustacije. Za posjet treba izdvojiti najmanje sat i pol vremena, a kada zadovoljite svoje čokoladne prohtjeve, možete istražiti i obližnje pješačke i planinarske staze ili prošetati obalom jezera Gruyère.

Magnolia, New York
Mala ugodna pekara u stilu 50-ih godina prošlog stoljeća postala je globalno popularna jer su likovi iz TV serije 'Seks i grad' ovdje zadovoljavali svoje slatke požude. Osim baršunastih čokoladnih kolača u papirnatim čašicama, pekarnica nudi primamljive šarene kolačiće, puding od banana, kekse, jedinstvene torte od sira i američki brownies. No posjetitelji tvrde da je pun pogodak njemački čokoladni kolač. Magnolia ima četiri podružnice, uključujući i najpoznatiju u Bleecker Streetu, viđenu u popularnoj seriji.

Max Brenner
Nađete li se u New Yorku, svakako posjetite i ovo mjesto poznato po vrućoj čokoladi i raznim čokoladnim pripravcima od tartufa do čokoladnog martinija i toplog fonduea. Dobra je vijest ta da, osim u Americi, ovu delikatesnu čokolateriju moćete pronaći i u Australiji, na Filipinima, u Singapuru te u Izraelu gdje je sve i počelo kada su Max Fichtman i Oded Brenner otvorili malu prodavaonicu domaćih slatkiša.

Majanska čokolada, Tabasco, Meksiko
Ima li boljeg mjesta za kušanje omiljene namirnice od mjesta na kojemu je sve počelo. Čak i sam riječ vjerojatno potječe od majanskog naziva 'xocoatl'. Zato u stilu starih indijanaca ovdje i dalje pripremaju vruće čokoladne pripravke koji su gusti, pjenasti, gorki i začinjeni čili-papričicama. Španjolski osvajači napicima su dodavali šećer, cimet, mljevene bademe i mlijeko pa zašto ne isprobati tekovine obiju kultura. U mjestu Comalcalco u Tabascu uz muzeje čokolade imaju i posebne tematske haciende.

Torta sacher, Beč
Čokoladna spužvasta torta tanko oplemenjena pekmezom od marelica s tamnom čokoladnom glazurom na vrhu ime je dobila po svom tvorcu Franzu Sacheru koji ju je osmislio 1832. Desert je osmislio kako bi zadivio svog poslodavca grofa Metternicha, a legenda kaže da je tada bio tek kuharski naučnik. No širu je slavu ovoj torti donio autorov sin Eduard koji je otvorio bečki hotel Sacher. Znalci tvrde da se originalna sacherica u Beču mora kušati s tučenim vrhnjem uz šalicu kave ili čašu šampanjca.

Vruća čokolada, Torino
U talijanskoj prijestolnici čokolade svakako naručite 'cioccolato caldo'. Ovaj zimski robusni napitak poslužuje se vrlo gust, topao i gorkast s malo šlaga na vrhu. U Torinu je specijalitet i rastopljena čokolada s espresom, ali i giandujotti, jedinstveni bomboni od čokolade i lješnjakove kreme. Želite li doživjeti pravu vrijednost za novac, posjetite Torino u veljači, jer se tijekom festivala čokolade s kupljenim Choco-Passom mogu dobiti popusti na poslastice diljem grada.

Valrhona, Tain l’Hermitage, Francuska
U zemlji vina na lijevoj obali Rhône posjetite dom čokolade Valrhona koju preferiraju mnogi svjetski chefovi i čokolaterije. Posebnost ove čokolade je to što se radi isključivo od prirodne masnoće kakao maslaca, bez mrvice biljne masti. Čokoholičari će uživati u mogućnosti da kušaju ili kupuju u tvorničkom dućanu, dok profesionalni kuhari u kulinarskoj školi mogu proučiti najpoznatiju Valrhoninu 'École du Grand Chocolat'. Tvornički dućan otvoren je svakog dana osim nedjelje, kada možete istražiti srednjovjekovni grad Tournon, s druge strane rijeke.

Churro, Madrid
Malo je institucija koje mogu bolje opisati madridsku insomniju od popularnih čokolaterija koje se u u lokalnom slengu nazivaju churrerías, a uglavnom se posjećuju od četiri ujutro do doručka. Njihov je zaštitni znak  churro, dugačak vafl od pržena tijesta koji se umače u gustu vruću čokoladu. Posjetite i kultnu čokolateriju San Ginés, otvorenu 1894. koja je u centru grada i radi cijelu noć.

Nemesis, River Café, London
Jedan od najboljih londonskih restorana i rasadnik mnogih poznatih chefova uključujući i Jamiejaa Olivera poznat je po svojoj čokoladnoj torti Nemesis. Ugodno gnjecav s tankim hrskavim vrhom, ovaj kolač bogatstvo svoga okusa dobiva nevjerojatnom količinom čokolade. Osim ovog specijaliteta, čokoholičari se u Londonu mogu upustiti i u turu gradom'Chocolate Ecstasy'.

The Chocolate Boutique Hotel, Bournemouth, Engleska

Želite jesti, disati i sanjati čokoladu... Nema boljeg mjesta od ovog tematskog hotela. Tečajevi kušanja i proizvodnje čokolade jamče da nećete otići nezadovoljni. Ako poželite pak na trenutak razgraditi svoju omiljenu hranu, opustiti se možete u šetnji uz more ili obližnjem središtu grada.