oBRATITE PAŽNJU

Ovo su najštetniji sastojci koji se nalaze u kozmetičkim preparatima

04.06.2017 u 08:19

Bionic
Reading

Losioni za tijelo često nas privuku svojim ugodnim mirisom i zanimljivim dizajnom bočice pa mnogi i ne razmišljaju o opasnim sastojcima koji se kriju unutra. Sadrže li vaši losioni za tijelo, kreme za lice ili higijenske potrepštine neke od ovih šest sastojaka, vrijeme je da ih se riješite

Obožavamo losione za tijelo! Nisu toliko masni kao ulja za tijelo, brže se apsorbiraju i rade odličan posao kada je u pitanju održavanje kože mekom i podatnom. Većina njih također ima odličan miris, zbog čega se mnoge dame vole temeljito namazati njima nakon svakog tuširanja.

No prije nego što posegnete za svojim omiljenim losionom ili kremom, znajte da ono što se unutra krije nije toliko bezazleno kao što izgleda. Iako su izvana nacrtane latice ruža, med, aloe vera ili neka druga ljekovita bilja, kemikalije koje sadrže kozmetički preparati mogu biti uistinu opasne.

Čitav je niz nepouzdanih i potencijalno opasnih sastojaka koje sadrže preparati jednih od najjačih i najpopularnijih kozmetičkih brendova na tržištu. Uočite li na etiketi vašeg losiona kojim mažete tijelo jedan od ovih šest sastojaka, odmah ga bacite u kantu za smeće.

Butilirani hidroksianisol (BHA)

BHA su aditivi i konzervansi koji se obično nalaze u hrani, a vrlo često se koriste i u losionima za tijelo, kao i u ostalim kozmetičkim proizvodima poput ruževa. Riječ je u fenolnom spoju sintetski proizvedenih antioksidanata koji štite masti i ulja od oksidacije. Drugim riječima, BHA ili E320, kako je češće otisnuto na ambalaži, sprečava odvajanje masti i zadržavanje losiona u izvornom obliku.

Učinci ovog sintetičkog sastojka su toliko štetni za zdravlje da se proizvođači trude proizvesti prirodne alternative. Prema uvjerljivim podacima prikupljenima u eksperimentalnim istraživanjima koja su za sada provedena na životinjama, BHA se smatra kancerogenim sastojkom, a američka komisija za kontrolu tržišta (FDA) proglasila je bilo koji prehrambeni ili kozmetički proizvod opasnim po zdravlje ukoliko sadrži više od 0,02 posto BHA od ukupne mase proizvoda.

DMDM hidantoin

Ovaj sastojak neobičnog naziva je oblik konzervansa koji oslobađa formaldehid (bezbojan otrovni plin) što se koristi u proizvodnji preparata za osobnu higijenu, uključujući losion za tijelo. Prema američkoj organizaciji EWG koja potiče ljude da žive zdravijim životom te u zdravijem okruženju, ovi konzervansi koriste se u 20 posto svih kozmetičkih preparata.

Formaldehid nadražuje oči i izaziva iritaciju kože, a za razliku od DMDM hidantoina, za koji još uvijek ne postoje čvrsti dokazi da uzrokuje karcinom, potvrđeno je da formaldehid ima kancerogeni učinak. Stoga, sadrži li vaš losion i mali udio DMDM hidantoina, postoji velika vjerojatnost da ćete doći u doticaj s formaldehidom.

Arome i mirisi

Možda vas privlači voćni miris vašeg omiljenog losiona za tijelo, no mala je vjerojatnost da je riječ o prirodnom mirisu. Kada na bočici kozmetičkog preparata pročitate ‘fragrance’ ili ‘parfum’, vrijeme je za uzbunu. Umjesto dodavanjem esencijalnih ulja, losioni na tržištu svoj primamljiv miris mogu zahvaliti toksičnim mješavinama kemikalija za koje proizvođači ne žele da kupci znaju. Većinom se radi o dietil ftalatu (DEP), tekućini tek nešto gušćoj od vode koja je prikladno otapalo za mnoge organske molekule te se zbog toga često koristi za vezanje kozmetike i mirisa.

Česta izloženost ovoj kemikaliji može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, a njezina toksičnost je neupitna. Nekoliko studija ukazuje na to da dietil ftalat može uzrokovati oštećenja živčanog sustava, kao i reproduktivnih organa kod muškaraca i žena. DEP i slična sintetička otapala koja se koriste u gotovo svim kozmetičkim preparatima mogu izazvati iritirajuće reakcije na koži, alergije, pa čak i astmu.

Parabeni

Parabeni se, osim u hrani, mogu pronaći u gotovo svim vrstama kozmetike i higijenskim proizvodima poput šampona, pjena za brijanje, gelovima, maskarama, pastama za zube i losionima. Parabeni su zapravo konzervansi koji se koriste u kozmetičkoj industriji zbog svojih antibakterijskih i fungicidnih svojstva. Njihov je zadatak spriječiti razvoj bakterija i gljivica unutar vašeg losiona za tijelo, što bi bilo odlično da nisu povezani s hormonalnim poremećajima i karcinomom dojke.

Retinil palmitat

Retinil palmitat najkontroverzniji je oblik vitamina A koji se može pronaći u kremama za sunčanje, anti-age kremama i losionima za tijelo. Istraživanje objavljeno u National Toxicology Programu pokazalo je da su miševi koji su bili izloženi retinil palmitatu razvili zastrašujući broj tumora nakon izlaganja suncu. Stoga se ne preporučuje korištenje preparata koji sadrže ovu supstancu. U slučaju da vaš omiljeni losion za tijelo sadrži retinil palmitat, koristite ga prije spavanja, kada niste u dodiru sa sunčevim zrakama.

Trietanolamin (TEA)

Često skraćeno TEA, trietanolamin je visoko alkalna tvar koja se koristi za ravnotežu pH vrijednosti u raznim losionima i kozmetici, pogotovo u maskarama. Unatoč njegovoj rasprostranjenoj primjeni, ova se supstanca smatra umjereno opasnom te se ne preporučuje dugotrajno korištenje preparata koji ju sadrže. Trietanolamin djeluje iritirajuće na kožu i respiratorne organe te se smatra toksičnim za organizam.

Brojna preliminarna istraživanjima povezuju ga i s karcinomom. Iako se trietanolamin smatra biorazgradivim i netoksičnim za životinje i mikroorganizme, otpuštanje otpadnih voda iz proizvodnih pogona koje sadrže velike količine trietanolamina može značajno promijeniti pH vrijednost rijeka i potoka, što rezultira toksičnim šokom za morski ekosustav.