PREPUNI KALORIJA

Ovo su najnezdravija jela koja jedete za ručak

04.07.2013 u 08:33

Bionic
Reading

Brojna jela i namirnice koje ne razmišljajući odabiremo za ručak znaju biti prilično nezdrava. Osim toga, takva jela ni ne daju dovoljnu količinu energije koja je potrebna za ostatak dana, a zbog svojih sastojaka nerijetko pridonose i debljanju

Fast food hamburgeri i prženi krumpirići
Meso srednje veličine koje ide u hamburger čak samo po sebi i nije toliko strašno, no ako svemu tome dodate u dvostruko pecivo, slaninu, možda još jedna komad mesa, začine, nekoliko komada sira i tome svemu dodate i pržene krumpiriće u tijelo ćete unijeti previše kalorija koje vam doista nisu potrebne. Osim toga, prženi krumpirići su teško probavljivi te će iscrpiti zalihu energije te uništiti produktivnost tijekom ostatka dana, piše epyk.com

Sendviči već pripremljeni u trgovini
Mnogi dućani nude već pripremljene sendviče koji se mogu činiti kao savršen i lagan izbor za ručak. No ono što ne znate je to da većina sendviča iz dućana sadrži nezdrave konzervanse koji omogućuju da sendviči izgledaju svježe tijekom cijelog puta do dućana. Osim toga, ti isti sendviči sadrže nezdrave masti, zaslađivače i druge dodatke. Ako baš želite ručati sendvič radije odite u dućan koji ih radi po narudžbi ili pak doma složite sendvič i ponesite ga na posao.

Muffini
Za muffine se dugo vremena smatralo da su zdrav izbor za doručak, a mnogi pak za brzi ručak odaberu šalicu kave i ovaj slatki kolačić. Međutim, većina muffina napravljena je od obogaćenog brašna, šećera i maslaca, što baš nije zdrava kombinacija s obzirom na to da bijelo brašno i šećer imaju visok glikemijski indeks.

Pečeni krumpir
Kada se radi o krumpirima, pečeni krumpir definitivno je zdraviji izbor nego prženi. Međutim, krumpir ima visok glikemijski indeks te će uzrokovati da se osjećate umorno jer uzrokuje brzi porast razine šećera u krvi koji nakon kratkog vremena brzo opada.

Sir i krekeri
Sir se općenito prihvaća kao zdrava namirnica, a krekeri baš i ne, osim ako jedete određenu vrstu. Većina krekera prepuna je šećera, aditiva, masti i obogaćenog brašna. Kada jedete obogaćeno brašno, to znači da jedete pšenicu kojoj su oduzete prirodne hranjive tvari te je pomiješana s ostalim sastojcima. Prema Global Healing Centeru, neki od tih sastojaka mogu biti i toksični. Stoga radije potražite zdravije varijante krekera napravljenih od cjelovitog zrna heljde, pira i lana.


Pizza
Svatko voli s vremena na vrijeme pojesti krišku ili dvije pizze, no činjenica je da gotove pizze sadrže i do 500 kalorija i 20 grama masti. Ako uz pizzu dodate i gazirani sok, znatno ćete povećati unos kalorija u organizam. Osim toga pizza sadrži i obogaćeno brašno što će uzrokovati da ostanete bez energije i produktivnosti tijekom popodnevnih sati. Ako baš želite jesti pizzu, radije večer prije ispecite domaću sa brašnom od cjelovitih žitarica i ponesite si nekoliko kriški na posao.

Pecivo
Pecivo zbog svojih sastojaka može naglo povećati razinu šećera u krvi, ali jednako tako uzrokovati i njegov pad u poslijepodnevnim satima zbog bijelog brašna i šećera. Također, većina peciva koje kupujete su pretjerano velika po pitanju porcije. Ako želite na poslu ručati peciva, radije kod kuće dan prije ispecite mini peciva od cjelovitog brašna.

Smoothie
Iako smoothiji slove za zdrav zdraviji izbor za ručka te su definitivno bolji izbor od pizze ili hamburgera, činjenica je da smoothie organizmu neće priskrbiti vlakna koja su potrebna za osjećaj sitosti tijekom dana, ali će istovremeno dati veliku dozu kalorija. Ako ručate smoothie, mogli biste lako vrlo brzo ogladnjeti, što može povećati dnevni unos kalorija, a samim time i debljanju.

Umjesto da krivo i nezdravo odabirete, kako biste jeli zdravije, imali više energije, ali spriječili debljanje, radije za ručak odabirite voće, povrće i cjelovite žitarice.