ČARI SREDOZEMLJA

Ovo su najljepši gradovi na Mediteranu

13.07.2012 u 08:44

Bionic
Reading

Mediteran je jedinstven dio svijeta gdje je život, po mišljenju mnogih, jednostavniji i ljepši nego drugdje. Svi znaju za St. Tropez, Cannes i Monaco, no postoje mjesta koja već desetljećima okupljaju slavne i bogate, ali su zadržala svoju izvornost, mediteransku jednostavnost i šarm

Ako se poželite za ljetnih mjeseci maknuti s Jadrana, pogledajte koje biste obalne gradove svakako trebali posjetiti u obližnjem mediteranskom prstenu.

Taormina, Italija
Smještena na istočnoj obali Sicilije, Taormina se često spominje kao sinonim za romantična talijanska ljetovališta na obali. Već stoljećima je okupljalište velikog broja slikara i pjesnika, ali i playboya koji su u Taorminu počeli dolaziti pedesetih godina prošlog stoljeća, nakon što su je dosta ranije otkrili pripadnici starih europskih bogataških obitelji.


Cassis, Francuska
Cassis je nekada bio malo ribarsko naselje koje je sačuvalo čistoću i jednostavnost južne Francuske bez glamura i sjaja obližnjih Nice, Cannesa i St. Tropeza. Još uvijek je manje poznat našim turistima, ali od sredine prošlog stoljeća on je oaza i skrovište imućnih Europljana. Cassis je također dom nekoliko vrhunskih vinara s poznatim bijelim i crnim vinima.

Haifa, Izrael
Kada razmišljaju o gradovima uz more, mnogi se uopće ne sjete Izraela, no Haifa je sigurno jedan od najboljih na Mediteranu. Smještena na poluotoku, Haifa je s tri strane okružena morem i nudi luksuzno europsko ozračje s bliskoistočnim šarmom. Nalazi se blizu Tel Aviva, lako je dostupna i svojim posjetiteljima nudi biše kulturnih događaja od europske turističke konkurencije.

Naxos, Grčka
Naxos je poznat kao jedan od najzelenijih grčkih otoka s visokim planinama i plodnim dolinama. Plaže su zaista netaknute, a mnogi od stanovnika otoka i dalje rade na tkalačkim stanovima i žive od zemlje. Ljepote ovog otoka nisu prošle neopaženo pa je Nexos u posljednje vrijeme postao okupljalište grčkog visokog društva i njihovih gostiju.

Tossa de Mar, Španjolska

Ovo mjesto savršeno je za ljetni bijeg ili opuštanje svih osjetila nakon posjete prenapučenoj Barceloni. Od glavnog katalonskog grada udaljen 100 kilometara Tossa de Mar na Costa Bravi posjetitelje mami slikovitim plažama, šarmantnom tišinom staroga grada te prekrasnim srednjovjekovnim dvorcem koji se nadvio nad morem. Uz čašu dobra vina u nekom od gradskih barova, grad će se učiniti još privlačnijim.

Tetouan, Maroko

U odnosu na europsku stranu Mediterana južna afrička obala, a posebno u Maroku, ostala je netaknuta i nerazvijena. Tetouan na berberskom jeziku znači 'oči', a istovremeno je jedan od dva marokanska najveća lučka grada i ljetovalište s prekrasnom tvrđavom na popisu zaštićene svjetske baštine. Ovo jedinstveno i pomalo egzotično mediteransko odredište prepoznatljivo je tradicionalnim građevinama ravnog krova oličenih u bijelo.

Positano, Italija
Iako se ovo mjesto na predivnoj Amalfitanskoj obali možda ne može pohvaliti raskošnim pješčanim plažama poput ostalih obližnjih ljetovališta, jedinstvenim ga čini pogled na stjenovite obalne litice. Tu je i bogat izbor luksuznih hotela i restorana u kojima možete uživati u koktelima ili domaćem vinu s pogledom na spektakularnu obalu.


Port Grimaud, Francuska
Arhitektonski zamišljen kao 'provansalska Venecija' Port Grimaud ima slične kanale i otoke kao njegova talijanska inspiracija, ali s mnogo više egzotične atmosfere. Osmišljen kao središnaj točka između St. Tropeza i Fréjusa, Port Grimaud je sada dom nekima od najbogatijih jahtaških entuzijasta svijeta. Ustvari mnogi od njegovih 4.000 stanovnika vežu male brodove odmah ispred svojih kuća kako bi u svakom trenutku mogli doploviti do jahti na udaljenijem vezu.

Portofino, Italija
Portofino je poslastica talijanske rivijere i jedno od najljepših mjesta na svijetu na kojem su se odmarali i zabavljali mnogi. Od Brigitte Bardot šezdesetih godina do Berlusconija danas. Uvala Portofino tako je zapanjujuća da su njene 'replike' izgradili u tokijskom Disneylandu, Universalovom zabavnom parku u Orlandu te na novozelandskoj Hibiscus Coast. Iako su i imitacije sjajne, nijedna se ne može mjeriti sa šarmom i glamurom stvarnog Portofina.

Murcia, Španjolska
Ova pokrajina i istoimeni grad na jugoistoku Pirinejskog poluotoka ne nalazi se na popisu party destinacija, no cijene je umjetnici i istraživači koji uglavnom utiru put partyjanerima. Uz duge pješčane plaže Murcia je poznata kao sveučilišno središte u kojem turisti mogu mnogo toga istražiti i upoznati.