savršeni odmor

Ovo su četiri vrlo dobra razloga da ovoga proljeća i ljeta more zamijenite planinom

Bionic
Reading

Ljetovanje na tisućama metara nadmorske visine nudi razne dobrobiti za tijelo i um. Osim svježine zraka, mirisnog bilja i predivnih pejszaža, na planinama možete uživati u raznim opuštajućim aktivnostima, ali i sportovima. Ovo je samo djelić ponude koju smo za vas pronašli.

Sigurni smo da, kad pričate o ljetnom godišnjem odmoru, odmah pomislite na more, plaže i vrevu. No nije to jedini način da se opustite i napunite baterije. Ljepotama koje nude morske, plavetne dubine, sve više pariraju mir i harmonija planinskih, zelenih visina. Savršenim planom aktivnosti, čistom i netaknutom prirodom, povoljnim aranžmanima u hotelima i wellnessima te besprijekornom hranom, planine sve ozbiljnije konkuriraju za 'idealnu destinaciju kroz sva godišnja doba'. Odmor na tisućama metara nadmorske visine također pozitivno utječe i na vaš organizam, ali i produbljuje odnose s obitelji i prijateljima koje ćete sa sobom povesti. Zašto? Evo što kažu iskusni planinari i ljubitelji planina.

Sloboda živi 'gore'

Rijetko kad ćete vidjeti planinare i posjetitelje planine koji šeću prirodom držeći mobitel u ruci. Planina vas obuzme i umiri svojim zelenilom i svježim zrakom pa nemate potrebu tragati za najbližim wi-fi signalom. Gorde planine žive vlastitim životom i imaju svoja pravila. Tamo gore ne mari se za politiku, modu, trendove… Tko ide ususret prirodi sa svim osjetilima, pronaći se samog sebe i svoj prirođeni ritam. Odjednom ste u potpunosti posvećeni sebi i društvu koje s vama dijeli ovu avanturu. Slušate, osjećate, mirišete mjesto na kojem se nalazite i misli vam se nalaze samo tu. To su tzv. čari tišine kakve možete pronaći samo na posebnim mjestima kao što je Češka šuma s njezina dva nacionalna parka, smještena u tromeđu Gornja Austrija – Bavarska – Južna Češka, ili na još nekoliko mjesta diljem susjedne nam Austrije.

Tišinu u kojoj ćete zasigurno uživati periodično će razbiti samo žuborenje potoka, pjev ptica, šapat vjetra ili praćakanje ribica u nekom od obližnjih jezera, koja su skrivena posvuda i koja će vas svako malo iznenađivati svojom bojom i svojim stanarima. O.K. i ponekad mobitel, ali samo onda kad ga koristite za aplikacije kojima pregledate kakvo vas vrijeme čeka, koje biljke su jestive i kakav je sastav zemljišta na mjestu na kojem se trenutno nalazite.

Savjet više: Ako se zaputite na odmor u austrijske planine onda svakako sa sobom ponesite i jednu, pomalo 'morsku tradiciju' – nakon duge šetnje i penjanja, spustite se do jednog od obližnjih jezera i dan začinite vožnjom u tradicionalnom drvenom plovilu – čunu.

Sve je dostupno

Mislite si: 'Kako će na planini, daleko od gradova sve biti dostupno?' Ako se bez plana i programa ovoga ljeta zaputite u Austriju, vidjet ćete da je upravo tako. Planine će vas dočekati na samom ulazu u državu i pratiti sve dok iz nje ponovno ne izađete. Na svakom obronku, svake planine ili brda, pronaći ćete zanimljiv sadržaj. Naime, Austrija je poznata po vrlo dobrom, točnije odličnom, alpskom turizmu pa ćete posvuda pronaći biciklističke ture, vođene šetnje za upoznavanje rijetkih biljnih i životinjskih vrsta, jahanje konja uz razgledavanje prirodnih čari pa čak i bicikliranje po vinskim cestama (možda kroz štajerski vinorodni kraj) gdje ćete često zastajati kako biste probali prefina vina. Iako mnogi o tome ne razmišljaju na ovaj način, ali Austrija je naprosto 'nova Toskana' koja je dvostruko bliža i dostupnija Hrvatskoj. Bila bi ju šteta ne istražiti.

Savjet više: Istok i jug Štajerske ima čak osam biciklističkih etapa od 403 km, svaka od njih zaslužuje da ju se istraži u miru i potpunosti. No kako godišnji odmor ima svoje trajanje, savjetujemo da ih istražite i pregledate te izaberete samo one koje će vas u potpunosti zadovoljiti. Neke trase možete završiti posjetom termama, a neke iskušavanjem raznovrsnih delicija poput graha s bućinim uljem.

Potpuni odmor

Odmor na visinama jamči nekoliko stvari: zdravo srce, pročišćena pluća, zategnutije mišiće i smiren um. Čak i laganije planinarenje ‘prži’ jako puno kalorija, a trčanje, brzo hodanje, planinarenje I plivanje u slatkim vodama taj broj dvostruko uvećavaju. Tjelovježba na svježem zraku, tvrde znanstvenici, ima isti učinak na tijelo kao trening u teretani. Ako vježbate u tišini ili pokraj rijeke ili jezera dodatno ćete se riješiti stresa i povećati samopouzdanje. Ako odete u polja začinskog i ljekovitog bilja pa se tamo prepustite vježbanju, vaše tijelo uzvratit će pojačanim osjećajem sreće. Za one malo aktivnije tu je skijanje na austrijskim glečerima koje traje cijelu godinu.

Savjet više: Ako svoj godišnji ipak želite provesti na moru, ne brinite. Planine će vas čekati. Na njima svako godišnje doba ima svoje čari: proljeće s cvatom ili jesen s raskošnom igrom boja. No jedan fenomen ostaje cijelu godinu isti, a to je da pri svakom koraku dobivate sve više snage i energije te pritom zaboravljate na stres prije početka odmora.

Pogled koji oslobađa

Hohe Tauern u Istočnom Tirolu daruje pogled iznad visine na kojoj raste drveće. Tamo, nebu pod oblacima, sami ste s planinskim vrhovima i niskim raslinjem. I naravno, s čuvarom nacionalnog parka bez kojega ne biste trebali u obilazak. S rendžerom nacionalnog parka stići ćete do mjesta koja sami nikada ne biste pronašli i otkriti skrivena blaga divljine. Na jednoj strani ćete vidjeti sramežljivog svisca, na drugoj moćnu kostoberinu u zraku, a na trećoj? Na trećoj strani čeka vas postelja od oblaka kakvu ste dosad mogli vidjeti samo iz zrakoplova. Zalazak sunca na moru je predivan, ali zalazak sunca pod oblake je nestvaran…

Savjet više: Odlazak na planinu ne mora nužno isključivati more. Jer vlastitom snagom možete pješačiti od najveće planine u Austriji pa sve do blagih jadranskih valova. Planinarski put Alpe-Adria-Trail, ali i pogranično područje između tri regije Koruške, Slovenije i Furlanija-Julijske krajine nude predivan krajolik. Od vječitog leda na Gloßglockneru, preko šumećih rijeka i osunčanih jezera, kroz impozantne gudure i preko cvatućih livada planinskih pašnjaka i na koncu Jadrana… Zvuči savršeno!

Više informacija o predivnoj Austriji i zabavi koja vas tamo čeka, potražite na ovom linku.

Jeste li znali?

  •  živi 4.000.000 ljudi. Innsbruck je drugi po veličini grad u Alpama
  •  raste 4.500 različitih biljnih vrsta
  • čak 731 brda prelazi visinu od 3.000 metara
  • svakog dana 7.000 pastirica i pastira hrani 51.000 krava muzara, 265.000 goveda, 9.000 konja, 114.000 ovaca, 40.000 jarčeva i 10.000 koza
  • ukupno 30 ledenjaka zauzima površinu od 450km², što je gotovo jednake veličine kao čitava Andora
  • najviši austrijski vrh je „Grossglockner” visine 3.798 metara
  • Alpe su stare 290-35 milijuna godina, a mjestimice su i znatno starije
  • Austriji pripada 54.000 četvornih kilometara od ukupne površine Alpa koja iznosi 200.000 četvornih kilometara
  • težina Alpa iznosi 480 tisuća milijardi tona.
Pogledaj detaljni horoskop

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal